Slovenija
14 ogledov

Posodi svojo nogo

Skakalci Žurnal24 main
Svojo nogo so posodili tudi slovenski smučarski skakalci Peter Prevc, Robi Kranjec, Jaka Hvala in Jurij Tepeš.

Kampanjo z geslom Posodi svojo nogo – zavihaj hlačnico bo v Sloveniji letos drugič organizirala fundacija ITF. Z akcijo želijo opozoriti na nevarnosti min, ki so samo med letoma 1999 in 2011 zahtevale 8.400 žrtev.

“Njen namen je ozaveščanje javnosti o žalostni resničnosti, ki jo mine povzročajo, in opogumiti 36 držav, ki še niso podpisnice, da pristopijo h konvenciji o prepovedi protipehotnih min,” pravijo na ITF – ustanovi za krepitev človekove varnosti. K sodelovanju so med drugimi zvabili številne znane osebnosti, od politikov do športnikov in estradnikov. Letos so hlačnico že zavihali smučarski skakalci, Urška Žolnir, Sebastian Cavazza, Vlado Kreslin in Borut Pahor.

Svojo nogo lahko posodite tudi vi. Do 4. aprila, mednarodnega dneva ozaveščanja o nevarnosti min, se lahko fotografirate z zavihano hlačnico in fotografijo objavite na strani Posodi svojo nogo na Facebooku.

Ne razlikujejo med vojaki in civilisti

Mine so poceni orožje, ki najpogosteje prizadenejo revnejša območja sveta in predstavljajo veliko nevarnost nedolžnemu civilnemu prebivalstvu še leta po končanih konfliktih. Vsako leto zaradi njih umre več tisoč ljudi, še več pa je tistih, ki jih mine ranijo in pohabijo, a jim kakovostna obravnava, rehabilitacija in reintegracija v družbo pogosto ni dostopna in ostajajo težko zaznamovani za vse življenje,” opozarjajo v ITF. Glavni cilj letošnje kampanje je, da bi se tudi žrtvam min povsod po svetu zagotovilo enakopravno uživanje vseh človekovih pravic. Za Slovenijo je letošnje leto na področju boja proti minam še posebno pomembno, saj naša država vse leto predseduje Ottawski konvenciji, ki je prav leta 1997 prepovedala uporabo, skladiščenje, proizvajanje in prodajo protipehotnih min.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.