Avto
394 ogledov

Google nas je rešil dragih infotainmentov v avtu

Android Auto google+
Google je predstavil posodobljeno različico sistema Android Auto, ki bo odslej na voljo kot samostojna aplikacija in tako kot pogoj za delovanje sploh ne bo več potreboval najnovejšega infotainementa v avtu.

Android Auto, ta v Sloveniji še vedno nedosegljivi sistem, obljublja bistveno olajšano in bolj varno rokovanja z zabavnimi vsebinami ter integracijo pametnega telefona z avtomobilskim infotainmentom. Tako lahko voznik na bolj varen način uporablja nekatere aplikacije s pametnega telefona, hkrati lahko zgolj z glasom upravlja s klici in nekaterimi drugimi funkcijami. Zelo dobra lastnost Android Auta je, da na zaslonu avtomobilovega zaslona na dotik prikazuje znano okolje z uporabnikovega pametnega telefona, vključno z Googlovimi Zemljevidi, glasbenimi aplikacijami in podobno.

Android Auto, ki velja za konkurenco Applovemu Car Playu, pa je v Evropi deloval le na nekaterih največjih avtomobilskih trgih. Slovenije kakopak še ni med njimi. 

Odslej je pogoj le še nosilec za telefon

Pri Googlu so te dni najavili bistveno posodobitev sistema, saj bo odslej deloval tudi kot samostojna aplikacija. To pomeni, da ne bo več pogoj, da bo avtomobilov infotainment omogočal tovrstno povezovanje, marveč bo Android Auto uporaben tudi za uporabnike, ki vozijo starejše avtomobile brez najmodernejših in velikih zaslonov na dotik. Skratka, za veliko večino voznikov.

S posodobitvijo aplikacije (pogoj je operacijski sistem Android 5.0 ali modernejši) uporabnik dobi vmesnik, ki bo med vožnjo zelo uporaben. Na zaslonu telefona bo med vožnjo lahko na varen način spremljal in upravljal z določenimi aplikacijami. Tako bo na razpolago večja različica Zemljevidov za navigacijo, vključno s prometom v realnem času. Na vozniku prijazen in varen način bo omogočeno branje SMS in drugih sporočil ter prostoročno opravljanje klicev. Čeprav ne še na začetku, a zelo kmalu naj bi integrirali tudi "Ok Google" zvočno integracijo, ki naj bi upravljanje s številnimi funkcijami naredila še bolj intuitivno. 

Android Auto 2.0 v Evropi deluje že v številnih državah, tudi v Italiji in Avstriji. Slovenija bo očitno šele v drugem valu držav, kar pa ni nič čudnega glede na zapostavljenost, ki jo Google izkazuje do Slovenije glede posameznih posodobitev. Ko pa bo na voljo, bo uporabnik za njegovo varno in popolno uporabo potreboval tudi držalo za telefon v avto. Prvi uporabniki, ki so že preizkusili Android Auto, pa svetujejo tudi, da ima uporabnik nekje blizu vedno kabel za polnjenje, saj je Android Auto precej potraten z energijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.