Slovenija
22 ogledov

Posojajo si agregate

sneg logatec
1/3
Anže Petkovšek
Gretje. Agregatov je še vedno premalo, ljudje si jih posojajo med sabo. Potrebščine. Po trgovinah pošle baterije, ponekod primanjkuje tudi hrane.

"Mrzlo je. Jaz imam k sreči plinski kuhalnik, tako da si lahko kuham in prekuhavam vodo. Sosedi, ki imajo zgolj električne kuhalnike, hodijo k drugim, da si lahko kaj skuhajo," je dejal Mato Školjič iz Postojne, kjer so že od petka brez elektrike. Nadaljeval je, da je najtežje za starejše in otroke. Te je večina družin, če je le lahko, odpeljala na toplo.

"Veliko premalo agregatov je," je izpostavil poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Postojna Mitja Šantelj in dodal, da si občani agregate posojajo med seboj: "Pet ur ga ima eden, potem pa ga za naslednjih pet ur prestavimo h komu drugemu." Leander Uhelj iz Postojne, ki ima svoj agregat, ga deli s sosedi: "Dovolj je za ogrevanje in zamrzovalno skrinjo. Vodo pa prekuhavamo na plin."

Agregatov je konec tedna začelo primanjkovati tudi v številnih trgovinah. Ena od bralk, ki se je ponj odpravila v Ljubljano, je povedala, da je bila gneča tako velika kot v socializmu, ko so ljudje v kolonah čakali na pralni prašek in kavo.

V trgovinah pomanjkanje

Včeraj je na najbolj prizadetih območjih, ki so ostala brez elektrike, večina pošt, bank, šol in vrtcev ostala zaprta. Delovali niso niti bankomati, po vsej Sloveniji jih trenutno ne deluje okoli 80.

Svoja vrata je na Notranjskem odprlo le nekaj večjih trgovin, a je bilo v nekaterih zaradi izpada elektrike že mogoče čutiti pomanjkanje hrane. "Naša prva skrb je, da zagotovimo normalno oskrbo," je pojasnil Radovan Silič iz Mercatorjeve trgovine na Vrhniki, kjer so bili brez elektrike dva dni, zato so bili prisiljeni zavreči hitro pokvarljivo hrano – meso in mesne izdelke ter mleko in mlečne izdelke.

V Pivki in Postojni, kjer elektrike nimajo že od petka, je bilo največ povpraševanja po baterijah, ki jih je mrzlično primanjkovalo v vseh trgovinah. Kljub pomanjkanju elektrike pa so svoja vrata odprle tudi manjše trgovine. V Pekarni Postojna so v nedeljo izkoristili dve uri elektrike in spekli kruh. Prodajalka Darija Zafred je povedala, da za zdaj niso občutili večjega povpraševanja po hrani, a so svež kruh stranke lahko kupile zgolj z gotovino, saj plačevanje s karticami brez elektrike ni mogoče.

Z oklepniki na Jezersko

Slovenska vojska in gasilci so včeraj prebivalcem na Jezersko, do koder je cesta popolnoma zaprta, dostavili najnujnejše potrebščine. Vojska je tja pripeljala tudi agregate, tako da je oskrba z vodo zagotovljena. Podpolkovnik Marko Prvinšek je povedal, da je "težko reči, ali bo treba še kam, saj delamo v skladu z navodili civilne zaščite". Dodal je, da so vojaki v pripravljenosti, in če bo treba, bodo poslani na pomoči potrebna območja. Včeraj je na območju Postojne in Pivke pomagalo okoli 150 vojakov.

Gasilci so včeraj na Notranjskem predvsem odstranjevali porušena drevesa in žled z napeljave ter pomagali pri prevozu agregatov. Doslej je pri odpravljanju posledic žleda pomagalo 10.000 prostovoljcev.

Obveščanje oteženo

Žled je največ težav povzročil v Občini Pivka in delu Občine Postojna, na Cerkljansko-Idrijskem ter v občinah Loški Potok, Logatec in Vrhnika, kjer je ledeni oklep debel tudi več kot pet centimetrov. Damjan Oražem z zavoda za gozdove je razložil, da želijo "najprej vzpostaviti prevoznost na cestah, da bi lahko tudi druge službe prišle na mesta, kjer so poškodovani vodi, da bi ljudem spet omogočili stik s svetom".

Na številnih področjih, kjer ni elektrike, je bil tudi moten mobilni signal. "Informacije dobivamo zgolj prek radia. Tudi obveščanje, da bo odpada šola, je skorajda nemogoče. Ljudje si poročajo od ust do ust," je težave v svojem kraju opisal Gašper Završnik iz Polhovega Gradca. Mobilni operaterji so sicer pojasnili, da napajanje baznih postaj rešujejo z agregati. Storitve bodo delovale popolno, ko bo dobava z električno energijo ponovno vzpostavljena.     

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 16:08 04.februar 2014.

    Še en mesija

  • ennanova 09:07 04.februar 2014.

    Gospodarska rast - pot v uničenjeZadnji vremenski pojavi, ki so prizadeli Slovenijo, pa tudi širše območje, na žalost niso več samo občasni ekstremni pojavi, temveč vse bolj postajajo “običajno” vremensko dogajanje. Vendar je osredotočenost političnih in ekonomskih odločevalcev na ...prikaži več problematiko globalnih podnebnih sprememb v zadnjih letih skorajda povsem “izpuhtela v atmosfero”. Namesto preobrazbe ekonomskega sistema, ki temelji na gospodarski rasti v sistem, ki bi temeljil …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1448-gospodarska-rast-pot-v-unicenje