Slovenija > Črna kronika
1348 ogledov

Poštarji nočejo v romsko naselje

Romsko naselje Žabjak Žurnal24 main
V romskem naselju Brezje oziroma Žabjak pri Novem mestu je nedavno prišlo do napada na poštarja, ki naj bi po nesreči povozil psa. Poštarji zato v romsko naselje več nočejo oziroma ne upajo.

Po novem morajo Romi iz romskega naselja Brezje oziroma Žabjak po poštne pošiljke na novomeško pošto; poštarji svojega dela na tem območju nočejo več opravljati. Predstavnik Pošte Slovenije Roman Tavčar je potrdil, da so dostavo pošte v največje novomeško romsko naselje začasno ustavili, ker po nedavnem napadu na pismonošo tam pošte nihče noče raznašati.

Pošta Slovenije bi rada zdaj za to delo zaposlila pismonošo romskega rodu, s čimer pa se Zvezi Romov za Dolenjsko ne strinjajo, saj menijo, da bi v takem primeru šlo za diskriminacijo. Po njihovih besedah so se tudi skupaj z novomeškim romskih svetnikom Duškom Smajekom vključili v iskanje nekoga, ki bi za štiri ure opravljal to delo, a ga ne najdejo.

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič poudarja, da so proti omenjenemu predlogu tudi zato, ker naj bi Romi imeli pomisleke glede tega, koliko bi lahko svojemu rojaku pismonoši sploh zaupali.

Težave s potepuškimi psi

Miklič je še opozoril, da bi morali v Žabjaku nujno poloviti potepuške pse, ki ogrožajo tako tamkajšnje prebivalcem naselja kot mimoidoče. Pristavil je, da so zadnjo takšno akcijo tam izvedli leta 2013, ko so v občinsko zavetišče odpeljali več kot sto psov, vodja zavetišča Marjan Turk pa je po navedbah zveze na omenjenem sestanku opozoril, da mu Mestna občina Novo mesto takratnega odvoza 65 psov, ni plačala.

Kot pravi direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič, bo moral romske potepuške pse poloviti občinski koncesionar oz. zavetišče Turk. Občina za to ne bo zagotavljala dodatnih sredstev, za svoje pse pa so odgovorni tudi njihovi lastniki v romskih naseljih, ki morajo za te poskrbeti enako kot drugi državljani, je še dejala Čadonič Špeličeva.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 18
  • JONIJONI 20:29 31.maj 2016.

    Kako jih poštar sploh najde ali v Novem mestu dobiš hišno številko tudi na črni gradnji??

  • Avatar praufo
    praufo 18:13 31.maj 2016.

    Zakonodajo bi moral spremenit pod NUJNO. Dela je OGROMNO, problem je pa plačat in še največji problem je organizacija. Lokalne skupnosti oz. občine bi morale ta folk aktivirat. Delaj, pometaj, pospravljaj, ne vem kaj. Če se ne javiš, socialc adijo. ...prikaži več Pa naj teli cigoti lapajo v nedogled, zakon je zakon. Delaj ! Če kaj pluniš, minus pri plači, pa čuza. Ne vem zakaj bi take moral podpirat, ne vem. Zgolj zaradi volilnega glasu ? Ma ne. Res ne vem. Ustava in zakoni veljajo za vse državljane te države, brez izjem (ali pač ne). Slabost demokracije je da se neki najdejo, ki nekaj klobasajo in po naslednjih volitvah izginejo. Diktator je sicer super zadeva v kolikor je človek umsko zdrav, če ni, je pa štala. Ampak nek šef mora bit, vedno je bilo in vedno bo. Sistem brez šefa je kaos. Tukaj smo!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:37 31.maj 2016.

    Poznam poznam sej zato pa pravim da bi mogl sistem prevetrit. Delat bi se vedno mogl bl splačat kot pa katerakoli druga alternativa. To bi mogl bit na prvem mestu. Pol na drugem šele pomagat da se pomaga pri preživetju ...prikaži več če res ne gre službe dobit.Jz ne vidm problem v visokih davkih na plače ( kvečjemu je problem v tem da so tisti z nizkimi plačami nesorazmerno visoko obdavčeni glede na to koliko je pri njih vsak evro vreden ) , večji problem vidm v tem kako se ta pobrani denar porablja. Drgač pa sem za solidarnost pa za državo blagostanja, sam je pa treba parazitov se znebit. Sam paraziti mi grejo v nos, izvedba je zanič sama ideja pa ne. Ponekod, v nekaterih državah so davki visoki ampak ljudje dobijo ogromno za to v smislu blagostanja. In to brez podpiranja lenobe.