Slovenija
20 ogledov

Postavljajo, podirajo, postavljajo, podirajo, …

Šotori Obrežje Žurnal24 main
Prostovoljci na mejnem prehodu Obrežje danes že ves dan selijo sprejemni center za begunce. Popoldne je prišla odločitev, da ga morajo pospraviti in stvari zanje odmakniti.

Morate razumeti, tu sta dve državi, dve ministrstvi, dve policiji in območje na nikogaršnji zemlji,” je za zurnal24.si povedal  Jernej Agrež, prostovoljec Adre Slovenija in koordinator prostovoljcev na tem mejnem prehodu. Prizna, da je za prostovoljce, ki so na delu skoraj brez prestanka že od petkovega jutra naprej, to dodatna obremenitev, saj imajo na mejnem prehodu več tovornjakov pomoči za begunce, stvari pa vozijo s kombiji, ker druge opreme nimajo.

Evakuirali bodo celotno območje

Na vprašanje, kdo je odločil, da je potrebno spremni center pospraviti, odgovori, da so čez dan  prejemali različne informacije. “Dokončna odločitev je, da je potrebna evakuacija celotnega območja,” pravi.

Če bo prišlo do novega vala beguncev, bo treba vse na novo postavit. “Ja, to je res. In ja, to je res dodaten posel, vendar to je treba naredit, za to smo se javili. Tu ni nobene dodatne filozofije,” nam preko telefona pove slišno utrujeni prostovoljec.

"Situacija je popolnoma nepredvidljiva"

Stvari, zbrane za begunce, zdaj vozijo v skladišče na Hrvaškem, del stvari v skladišča v Brežicah. “Že dlje časa delam kot prostovoljec v sistemu zaščite in reševanja. To ni prvi takšen primer. Popolnoma nepredvidljiva situacija z begunci je, mi pa smo na območju nikogaršnje zemlje. Torej je odločitev na nek način neizogibna,” še pove Agrež.

Pri pospravljanju območja spet sodelujejo številni prostovoljci. “Prostovoljci smo v tej situaciji postali tudi tisti, ki sicer nismo,” za naš portal še pove Brežičan, ki ne želi biti imenovan. 

"V to območje državni organi ne moremo posegati, zato se naj tam povežejo predstavniki Rdečega križa, slovenskih humanitarnih in nevladnih organizacij, " pravi Boštjan Šefic, državni sekretar na notranjem ministrstvu.

V prihodnjih dneh od tisoč do tri tisoč beguncev

Slovenija je doslej sprejela 2700 pribežnikov, val se je danes umiril, kljub temu pa si nihče ne upa napovedovati, koliko časa bo trajalo tako stanje. Šefic ocenjuje, da lahko v državo v prihodnjih dneh prišlo od tisoč do 2000 ali 3000 beguncev. Železniški promet s Hrvaško medtem ostaja prekinjen, saj, kot pravi Šefic, ne želijo, da bi se z večjimi kompozicijami nenadzorovano pripeljali begunce na območje Slovenije.

V Grčijo dnevno prihaja od 4000 do 6000 ljudi, kar bi lahko pomenilo, da bodo ti ljudje po zahodnobalkanski poti prišli do Hrvaške in nato proti Madžarski ali Sloveniji. V civilni zaščiti  iščejo možnosti nastanitev v zimskem času.