Vizita za živali
441 ogledov

Je prav, da spi v naši postelji in skače na kavč?

pes, par, postelja Shutterstock
Psa je treba najprej vzgojiti in šele po tem spustiti na kavč.

Ameriška raziskava je pokazala, da približno polovica lastnikov s svojimi psi deli svojo posteljo, najpogosteje so to mlade ženske, stare med 18 in 34 let.

Kakorkoli že, mnenja se krešejo, predvsem v družinah, kjer so v glavnem moški tisti, ki jim takšna navada ni všeč. Med drugim je kar 13 odstotkov parov, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi priznalo, da je zaradi psa prišlo do prepira.

Kaj torej storiti, ga pustiti na posteljo ali ne? Je pes, ki na kavču poleg vas gleda televizijo ali spi ob vaših nagah v vaši postelji, slabo vzgojen pes?

Psa je treba najprej vzgojiti in šele po tem spustiti na kavč

Jure Pribičevič iz Alfakan vzgoje, prevzgoje in šolanja psov pravi, da osebno nima nič proti spanju psov na posteljah ali kavčih in da je to, kje bo pes spal, svobodna odločitev njegovega lastnika. Vendar mora lastnik tega psa najprej vzgojiti in ga šele po tem pustiti na kavč. "Bolj kot je pes vzgojen, več prioritet lahko ima in kavč zagotovo ne odloča o tem, ali bo pes vzgojen ali ne. Ne moremo reči, da so tisti psi, ki gredo na posteljo, slabo vzgojeni; to so zastareli miti. Pes, ki je dobro vzgojen, tudi na kavču ne bo renčal. Sam osebno imam beli kavč in črnega psa in to je glavni razlog, da moj pes enostavno ne sme na kavč." 

Pes spi | Avtor: Profimedias Profimedias

Za boljše razumevanje nam je Pribičevič odgovoril še na nekaj kratkih vprašanj.

Mnogi menijo, da bo pes postal dominanten, če bo ležal na postelji. Kaj o tem menite vi?

"Če nekdo reče, da je kupil usnjeni kavč, ker se želi pocrkljati s svojim psom, ker je na primer žalosten in je izgubil službo, potem ni s tem nič narobe. Seveda ob predpostavki, da je ta pes vzgojen. Agresija in dominanca sta tukaj popolnoma izven konteksta."

"Sicer pa psi, ki renčijo, niso nujno dominantni ali agresivni. Tudi dominanca in agresivno vedenje imata redko kaj skupnega. V svojem življenju sem videl zelo malo resnično dominantnih psov, čeprav sem jih videl več tisoč. To renačnje na postelji ne odraža trajne dominance, pes se enostavno v določenem okolju enostavno obnaša bolj dominantno, to pa ne pomeni, da ima takšen karakter." 

Kar pomeni, da je želel ohraniti udobje, ki mu ga je nudila postelja

"Da, ker je tega vajen. Psi se naučijo, da z renčanjem lahko dosežejo svoje, uporabljajo ga pri razreševanju konfliktov, nakažejo, da jim nekaj ni prav."

Kako psa naučiti, da ne gre več na posteljo?

"Preprosto, če ljudje vsaj malo obvladajo učni proces pri psih. Uporabiti je treba definicijo drugega prostora in učni proces, kjer se psu bolj splača biti na tistem mestu, ki sem ga jaz zbral, kot na tistem, ki ga je zbral on.V bistvu ga ne pustiš več na posteljo, ker če ga spustiš na posteljo, bo on izbral posteljo in nagrajevanje."

"V eni izmed oddaj sva s partnerjem psa privezala za radiator. Sicer se je vsa Slovenija zgražala, čeprav niso vedeli kakšen je bil namen. To sva naredila zato, da pes ne bi šel več na posteljo, saj je lastnico to motilo. Ko se je pes enkrat navadil, da ne more več gor in sva to združila z nagrajevanjem na njegovi postelji, sva enostavno dosegla to, da je začel tam uživat." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.