Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

To se zgodi ženskam po seksu

Kaj storiti, če ni želje po seksu? © iStockphoto Žurnal24 main
Ste že kdaj doživele postseksualni blues, ki ga označujejo anksioznost, razdražljivost, občutek melanholije in depresija?

Izsledki študij, izvedenih na področju seksualnosti, so pokazali, da skoraj polovica žensk občuti simptome postkoitalne disforije, kot je strokovno poimenovano stanje, ki ga občutimo po seksualnem odnosu. Slednji lahko trajajo od pet minut do kar dveh ur. 

Presenetljivi izsledki znanstvenih študij

Kar 46 odstotkov univerzitetnih študentk, zajetih v nedavni raziskavi, ki je bila v tem tednu objavljena v Journal of Sexual Medicine, je namreč poročalo o tem, da so v svojem življenju po seksualnem odnosu vsaj enkrat doživele simptome anksioznosti, razdražljivosti, občutke melanholije in depresije. Tudi v avstralski študiji, izvedeni na omenjenem področju in leta 2011 objavljeni v priznani strokovni reviji International Journal od Sexual Health, je kar tretjina žensk potrdila, da so po zadovoljujočem seksu občutile znake depresije. Strokovnjaki predvidevajo, da se tovrstno stanje pojavi zaradi hormonskih sprememb, do katerih pride po samem orgazmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.