Vizita za živali > Novice
87 ogledov

Posvojite me lahko tudi na daljavo

Buffy Zavetišče Horjul
Bi radi pomagali mucki Buffy na fotografiji, a vam način življenja ali bivalni pogoji ne dopuščajo, da bi ji ponudili topel dom? Lahko jo posvojite na daljavo.

"Občine so po zakonu dolžne plačati 30 dni bivanja živali v zavetišču. Živalim v našem zavetišču ne odštevamo, koliko časa še imajo, do izteka 30. dnevnega roka," pravijo v Zavetišču Horjul.

Ko je karantene konec, so opravljeni vsi potrebni posegi in ko je žival zdrava, ter psihično sposobna odhoda v nov dom, jo pričnejo intenzivno oddajati. "Nekatere živali lahko oddajamo takoj po izteku karantene, druge potrebujejo daljši čas, mnogokrat precej daljši od 30 dni, da okrevajo po poškodbah in boleznih, ali vsaj delno premagajo različne stiske in strahove," pojasnjujejo. Za evtanazijo po 30 dneh se ne odločajo, razen izjemoma pri hudo bolnih ali poškodovanih živalih. 

Odrasli iščejo dom več mesecev

"Čas v katerem je žival oddana je zelo različen. Odvisen je od starosti živali, od njenega izgleda in karakterja," pravijo. Mlade živali so oddane razmeroma hitro, odrasle živali pa mnogokrat iščejo dom več mesecev, nekatere tudi po več let. Dodajajo, da je zelo malo živali, še posebej mačk,  oddanih v zakonsko predpisanih 30 dneh. Zato morajo za stroške živali pridobiti dodatna sredstva, ta pridobivajo z donacijami podjetij in fizičnih oseb na TRR zavetišča, s  prodajo izdelkov v spletni trgovini Zavetišča Horjul-Prrodajalna ZH, z  licitacijami na forumu mojpes.net.

Sredstva pa pridobivajo tudi s posvojitvami na daljavo, ki so prikupen način, da pomagamo točno določeni živalici. “Za posvojitev na daljavo so na voljo živali, ki so pri nas več kot en mesec, ali tiste, za katere je že ob sprejemu jasno, da bodo potrebovale precej več od zakonsko namenjenega ter bodo pri nas dlje od povprečnega časa bivanja,” pravijo. Dodajajo, da bo večina teh živali nekega dne ponosno odkorakala v nov dom, nekatere pa zaradi takšnih in drugačnih vedenjskih posebnosti prav nikoli in bodo pri njih dosmrtno.

Včasih potrebujejo le nekaj tednov

Največkrat gre za povsem običajne pse in mačke, ki potrebujejo le nekaj tednov, da si fizično in psihično opomorejo, nato lahko odidejo v nov dom. “Težava je le v tem, da je povpraševanje po najdenčkih manjše od ponudbe, saj neodgovorni lastniki kar naprej zapuščajo svoje živali," pojasnjujejo. To, da je v zavetišču gneča, se jim ne zdi etično sprejemljiv razlog za usmrtitev živali.

“Morda imate pred očmi sliko živalskih posebnežev, ki jim je cesta pustila premočen pečat, in se sprašujete, ali ima sploh smisel, da bi se trudili okoli teh bitij,” ugotavljajo. Pojasnjujejo, da živali, ki so tako hudo psihično poškodovane, da tudi z izkušnjami in znanjem ne pridejo nikamor, se odločijo za evtanazijo. Dodajajo, da so to res redki primeri. “Večinoma se prestrašene živali sčasoma privadijo na življenje s človekom. S poznanimi ljudmi in ob primernem ravnanju zelo dobro in srečno živijo. So vesele, igrive, zaupljive in zadovoljne živali,” jih opisujejo. Evtanazija pri teh živalih bi bila proti vsem njihovim vodilom.

Višino mesečnega prispevka, ki bi ga radi plačali za svojo posvojeno živalico na daljavo, izberete sami. “Tudi z majhnim prispevkom boste izkazali podporo našemu načinu dela,” pravijo. Njihov začetni cilj je, da bi dobili toliko posvojiteljev na daljavo, da bi za vsakega psa v zavetišču prejeli dva evra na dan, za muce pa en evro na dan. S tem bi približno pokrili najosnovnejše stroške redne oskrbe. Več informacij o posvojitvah na daljavo in o živalih, ki iščejo nov dom najdete tukaj. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.