Šport
43 ogledov

Egipt padel; Slovenija med osem na svetu!

slovenija ciper sp rokomet gorazd škof Mohamed Mamdouh
1/17
Reuters
Slovenska reprezentanca je po izvrstno opravljenem delu v predtekmovanju SP, v katerem je v Zaragozi premagala vse tekmece, v osmini finala nadaljevala zmagoviti niz, tokrat proti Egiptu. Naši so slavili s petimi goli razlike (31:26), v četrtfinalu jih čakajo Rusi.

Slovenska izbrana vrsta je na najboljši možni način unovčila svojo nagrado iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Po težko izborjenem prvem mestu v Zaragozi, kjer je premagala Savdsko Arabijo, Južno Korejo, Poljsko, Belorusijo in Srbijo, je v današnji tekmi osmine finala v Barceloni po igri, polni nihanj, na kolena položila še Egipt, z uvrstitvijo v četrtfinale pa izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Pred šestimi leti v Nemčiji je zasedla končno deseto mesto, na tem svetovnem prvenstvu pa ima odprto pot do polfinala. V četrtfinalu, ki se bo v sredo, 23. januarja, v Barceloni bržčas pričel ob 18.15 - prireditelji turnirja še niso določili natančnega sporeda - se bo pomerila z Rusijo, ki je v osmini finala z gromozanskimi težavami strla odpor Brazilije s 27:26.

Zadržan začetek, furiozno nadaljevanje

Prvi gol za Slovenijo je dosegel Matej Gaber, drugega pa Uroš Zorman. Medtem je Gorazd Škof ubranil že dve lepi priložnosti Egipčanov. Naši so v vodstvo zopet prešli z zadetkom Jureta Dolenca, ki je zadel za 4:3, takoj zatem je Škof ubranil še eno težko žogo, v prvih desetih minutah je Brežičan zbral že kar pet obramb. V začetnih trenutkih se je večinoma igralo gol za gol, pri Slovencih pa smo pogrešali učinek Dragana Gajića, ki je ob dveh poizkusih ostal brez zadetka. Je bil pa zato toliko bolj razpoložen Dolenec, ki je v prvih dvanajstih minutah že trikrat premagal vratarja "faraonov" Karima Mostafaja.

Varovanci Borisa Deniča so prvič za dva gola povedli v 16. minuti, ko je zadel Luka Žvižej. Ko je prvič iz protinapada zadel Gajić, so naši že vodili za štiri (9:5). Nato so Afričani takoj znižali, ob tem pa je bil izključen Miha Žvižej. A že v naslednjem napadu je Vid Kavtičnik zadel kljub igralcu manj. V 22. minuti je prednost Slovenije narasla že na pet golov (12:7). Še za gol je nato naskok povečal mladi Celjan Gašper Marguč, na 14:7 je povišal Miha Žvižej. Med strelce se je kmalu vpisal tudi Jure Dobelšek in Slovenijo povedel v vodstvo s sedmimi goli razlike (15:7)

slovenija ciper sp rokomet uroš bundalo Mohamed Alaa | Avtor: Reuters Reuters

Egipčani so nato dosegli dva gola zapored, njihovo mini serijo pa je z golom s šestmetrske črte prekinil Miha Žvižej. Prednost se je ustalila okrog sedmih, osmih zadetkov razlike. Ob koncu polčasa je bil izključen Gaber, na odmor pa so naši odšli z vodstvom osmih golov (19:11). Škof je v prvih tridesetih minutah zbral devet obramb. Pri Egipčanih je bil najučinkovitejši Ahmed Mostafa s petimi goli, Mohamed Alaa je dodal tri zadetke. Slovenci so v prvem polčasu nadigrali Egipt, kot še nobena ekipa na prvenstvu.

Egipt lovil, a Slovencev ni ujel

Drugi polčas so Egipčani začeli bolj agresivno in z bolj globoko obrambo in to je našim povzročilo nekaj težav, tako da so se "faraoni" s štirimi zaporednimi goli približali na štiri gole zaostanka (19:15), petnajsti gol za Egipt je dosegel Ahmed Mostafa. Serijo Afričanov je prekinil Jure Dobelšek, ki je zabil dvakrat zapored in povišal prednost na +6 (21:15). Kmalu zatem se je prebudil tudi Gorazd Škof, ki je v 39. minuti zabeležil že svojo 12. obrambo. Vsaj bežen priključek z našimi je držal Mostafa, ki je v enakem času dosegel osem golov.

Prvič je slovenska reprezentanca povedla za devet golov v 42. minuti z zadetkom Marka Bezjaka(25:16). Egipčani se niso predali, v 44. minuti so znižali zaostanek (25:19), ob tem pa je bil izključen še Vid Kavtičnik. Mostafa je še naprej rešetal slovensko mrežo, s svojim devetim zadetkom je znižal na 25:22 in Boris Denič je bil prisiljen vzeti že drugo minuto odmora v drugem polčasu. V 47. minuti je bil izključen Mohamed Ahmed, iz sedemmetrovke pa je Gašper Marguč povišal na +4 (26:22). A že v naslednjem napadu je bil izključen tudi Bezjak. Razlika se je za nekaj minut ustalila okrog treh golov naskoka za naše.

V 48. minuti je Jure Dolenec izsilil sedemmetrovko, ki pa jo je tokrat Marguč zapravil, Afričani so v nasprotnem napadu znižali na 26:24. Nato je sedemmetrovko izsilil še Sebastian Skube, Dolenec je sicer zgrešil najstrožjo kazen, toda odbitek mu je srečno priletel v roke in to je Škofjeločan nato le izkoristil. Egipčani so nato ostali z igralcem manj, naši pa so pobegnili na +4 (28:24) s Skubetovim golom. V vrata je namesto Škofa stopil Primož Prošt in z nekaj obrambami vnesel prepotrebno sproščenost v slovenske vrste in naši so kmalu spet ušli na +5 (29:24).

Tekma se je dokončno prelomila v 58. minuti, ko je Prošta rešila vratnica, v nasprotnem napadu pa je Uroš Zorman povišal na neulovljivih 31:26. To je bil tudi končni izid srečanja, Slovenija se bo za polfinale spopadla z Rusijo.

sp v rokometu slovenija egipt  | Avtor: EPA EPA
Dolenec: "V drugem polčasu veliko sodniških napak"

"Šesta tekma, šesta zmaga. Fantom lahko le čestitam, v veliko zadovoljstvo in užitek mi je, da delamo skupaj in da naše dogovore izpeljemo na igrišču ne glede na končni izid. Z uvrstitvijo v četrtfinale zanesljivo nismo končali naše zgodbe na tem prvenstvu, naš naslednji tekmec je Rusija in gremo na zmago. Na tekmi z Egiptom sem se bal velike razlike, ki smo jo naredili v prvem polčasu. V drugi polovici tekme smo čakali na konec tekme, enostavno smo nehali igrati, v tem trenutku pa nas Egipt vendarle ne more premagati," je po tekmi s čvrstimi Egipčani odločno napovedal naskok na polfinale slovenski selektor Boris Denič, ki je v drugem polčasu svoje varovance moral prebuditi z dvema minutama odmora.

"Egipčane smo v prvem polčasu povsem zasenčili, drugega slabo začeli, a si nato znova priigrali visoko prednost. V drugem polčasu so bile ključne sodniške napake, v enem obdobju smo venomer imeli igralca manj, tudi ob čistih akcijah so nam sodili prebijanje. In to kar v petih naših zaporednih napadih, ko smo lahko naredili prednost desetih golov. Nismo igrali slabo, Egipčane smo v prvem polčasu nadigrali kot nihče na tem prvenstvu, mogoče bi lahko bili bolj mirni v končnici," pa je dodal Jure Dolenec.

SP v rokometu, osmina finala:

Slovenija : Egipt 31:26 (19:11)

Slovenija: Škof, Prošt, Bilbija, Dobelšek 4, Kavtičnik 2, Bezjak 3, Dolenec 6, Skube 1, Bundalo 1, M. Žvižej 4, L. Žvižej 1, Gaber 2, Zorman 2, Marguč 3 (2), Mačkovšek, Gajić 2.
Egipt: Mostafa, Mahmoud, H. Mohamed, Elsweidy, M. Ahmed 1, Hasan, Khalil, A. Ahmed 3, Hesham, Alaa 4, Gamal, I. Mohamed, A. Mostafa 10 (2), Mamdouh 5, Zein 2, Hisham 1.
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (2), Egipt 3 (2).
Izključitve: Slovenija 10, Egipt 6 minut.
Rdeč karton: /.

Srbija : Španija 20:31 (12:20)
Nenadić 4, Rocas 7, Sarmiento 5.

Madžarska : Poljska 27:19 (10:9)
Ivancsik 6, Csaszar 5; B. Jurecki 5.

Hrvaška : Belorusija 33:24 (21:9)
Stepančić 6, Ninčević 5; S. Rutenka, D. Rutenka, Kažaneuski po 4.

Nemčija : Makedonija 28:23 (13:9)
Kneer 5, Wiencek in Schmidt po 4; K. Lazarov 8.

Islandija : Francija 28:30 (14:15)
Olafsson 7; Honrubia 7, Guigou 6.

Brazilija : Rusija 26:27 (14:14)
Ribeiro in Teixeira po 6; Gorbok 11, Dibirov in Igropulo po 5.

Danska : Tunizija 30:23 (16:11)
Markussen 6, Eggert 5; Boughanmi 5.

Komentarjev 1
  • alfredo 21:04 21.januar 2013.

    Bravo naši! Končno nekaj optimističnega ob poplavi pesimizma pri nas...