Slovenija
42 ogledov

Potegnili so ga iz ognja in smrti

1/9
Žurnal24 main
Medtem ko je večina danes spala, so gorenjski gasilci začeli in uspešno zaključili še eno akcijo. Ponoči so namreč pogasili obsežen požar ter rešili življenje 58-letnega moškega.
Zgodbo vam predstavljamo v okviru našega projekta Junak Slovenije. Več drugih zgodb, ki smo jih do zdaj zbrali v sklopu akcije, lahko preberete na tej povezavi. Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si.

V akciji je sodelovalo 64 gasilcev iz PGD Brezje na Gorenjskem, Radovljica, Ljubno, Mošnje in Lesce. Čeprav so se vsi izkazali, gre izpostaviti trud poveljnika PGD Brezje Pavla Razborška in gasilca Grege Potočnika ter njunih kolegov iz PGD Radovljica Cirila Tomšeta ml., Anžeta Habjana in Roka Ribiča.

Hčerka z dvorišča klicala očeta
Poziv k intervenciji so dobili ob 01.51 in nemudoma je šla na teren ekipa šestih gasilcev PGD Brezje. Razboršek, ki je vodil intervencijo, dogajanje opiše z besedami: "Ko smo prišli tja, smo slišali hčerko, ki je bila v bližini in je ponavljala: 'Ati, ati, ati.' Tako smo vedeli, da je ena oseba v objektu. Objekt ima zaščitno ograjo okrog in okrog, tako da je bila akcija kar otežena. Jaz in Grega sva si nadela dihalni aparat, prestopila ograjo in šla v notranjost objekta."

Našli so ga v savni
Problem jima je predstavljalo dejstvo, da nista vedela, kje se moški nahaja. "Razsežnosti požara že nekako oceniš, ne moreš pa oceniti površine objekta. Zato smo začeli v notranjosti z gašenjem in postopoma prehajali naprej," nadaljuje Razboršek.

V GALERIJI si lahko ogledate nekaj posnetkov članov PGD Brezje in gašenje požara danes ponoči na Brezju.
TUKAJ pa si lahko preberete članek o včerajšnjem dogajanju na Brezju.

Kmalu so prispele še okrepitve, točneje PGD Radovljica. Skupaj so se odpravili v stanovanjski del hiše. "Našli smo ga v savni. Ležal je na tleh, bil je negiben. Grega in eden članov PGD Radovljica sta ga nesla ven. Takoj so ga odpeljali na zdravljenje," še opiše nočno dogajanje Razboršek, ki je po tej akciji – tako kot večina njegovih kolegov – odšel skoraj takoj naprej v službo.

"To je naše poslanstvo!"
"Jaz sem danes spal tri ure, nato sem moral pod tuš in v službo. Čisto po pravici povem, da še sam ne vem, kako mi znese. Ob 17. uri imamo še čiščenje opreme in to bo trajalo vsaj dve uri, tako da je dejansko en dan 'šel' zaradi požara," pravi in takoj doda: "Ampak mi smo prostovoljni gasilci in gremo na kraj za dobro ljudi. Dejansko je to naše poslanstvo. Težko je razumeti, kaj nam nudi to delo, če nisi v tej stroki. Je zadovoljstvo, ker lahko rešiš objekt ali življenje. Rešili smo ga, ampak on nam bo morda to zameril (uradno preiskava še ni zaključena, a po navedbah policije prve informacije kažejo na to, da je požar zanetil sam moški, op. p.). Je pa zadovoljstvo, ko lahko hčerki ali bratu poveš, da si rešil njemu drago osebo. Vsi gasilci, ki smo bili ponoči na terenu, delamo v 'teamu', vsi se med sabo poznamo in točno vemo, kaj ima kdo za narediti."

Težko je predvsem, če si vodja intervencije, ker se moraš v par sekundah odločiti, kaj boš naredil, kako boš pristopil ... Hitro in premišljeno ukrepanje privede do "zmage". Rekel bi, da je bilo v tistem trenutku ogromno nevarnosti. A glede na izkušenost in usposobljenost naših gasilcev se lahko izognemo hujšemu.
Pavel Razboršek

Z novo pridobitvijo bodo še boljši
Minula noč, v kateri so rešili življenje 58-letnega Blejca, je le ena izmed številnih uspešnih akcij gasilcev, ki so del gasilske zveze občine Radovljica. Njihovo sodelovanje je na zavidljivo visokem nivoju, kar opažajo tudi gasilci z vseh koncev države.

"Kar nekoliko me je presenetilo, kako so gasilci brez mojih navodil točno vedeli, kaj hočem od njih, ko smo prišli na teren. To je tudi posledica vaj, ki jih delamo vsak mesec," še omeni in doda, da bodo poleg tega kmalu verjetno dobili pomembno pridobitev, ki bo bistveno pripomogla k še hitrejši organizaciji akcij.

Eden izmed gasilcev je namreč izdelal sistem, ki omogoča dobivanje pozivov prek pozivnikov na mobilne telefone v eni sami minuti. Sistem omogoča prejem 100 SMS-sporočil v nekaj sekundah.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.