Zdravje > Aktualno
43 ogledov

Potekali bodo intenzivni nadzori inšpektorjev in policistov

Četvorka Anže Petkovšek
"Zagotovimo okolja brez alkohola."

"Z namenom zmanjšanja škodljivega in tveganega pitja alkohola in prepovedanih drog med maturanti je Ministrstvo že osmič povezalo državne in strokovne institucije, nevladne organizacije in organizatorje dogodkov, ki bomo skupaj izvajali različne ukrepe za spodbujanje zdrave zabave med maturanti, ki se bodo udeležili maturantskih četvork," sporočajo z Ministrstva za zdravje (MZ).

Čeprav se poraba alkohola med mladimi v zadnjih letih zmanjšuje, za velike prireditve, kar današnja matururantska četvorka zagotovo je, ne velja.

Maturantje bodo zaplesali v Ljubljani, v Kamniku, Ivančni Gorici, Brežicah, Krškem, Želimljah,, Mariboru, Postojni, Ilirski Bistrici, Idriji, Kranju, Škofji Loki, Radovljici, na Jesenicah, v Novi Gorici, Ajdovščini, Tolminu, Sežani, Murski Soboti, Ljutomeru, na Ptuju, v Lendavi, Slovenskih Konjica, Novem mestu, Črnomelju, Kočevju, Litiji in v Kopru. 

Četvorka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Z MZ sporočajo, da bodo na omenjenih lokacijah, glede spoštovanja zakona o točenju alkoholnih pijač pa trgovce in gostinc pozivajo, da opitim in mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač.

Maturanti bodo dobili posebne piščalke

Ob dogodku bo potekala tudi preventivna akcija z namenom ozaveščanja o škodljivosti pitja alkohola: "Na Ministrstvu za zdravje smo maturantom po vsej Sloveniji pripravili aktivnosti, ki povezujejo realno dogajanje na maturantski četvorki ter digitalni svet, ki je mladim tako blizu. Zagotovili smo piščalke, skozi katere bodo najbolje "pihali 0,0". Vratni trakovi piščalk nosijo povabilo na FB stran 0,0 šofer – Slovenija piha 00, kjer bo potekala nagradna igra s pomočjo aplikacije Spomin, ki na zelo jasen način povezuje škodljivo vez med možgansko aktivnostjo in vplivom alkohola. Naše sporočilo je jasno: Alkohol škoduje. In ne zgolj v prometu, temveč tudi v drugih delih posameznikovega življenja," je povedala državna sekretarka na MZJožica Maučec Zakotnik.

Ne drži, da pijejo vsi

Pitje alkohola v Sloveniji je pogosto povezano z miti, ki so se sčasoma oblikovali in ohranili v naši družbi, pa čeprav niso resnični. Eden od takih mitov je, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Kar pa seveda ni res, dodajajo na NIJZ,

"Raziskave v Sloveniji kažejo, da je sicer večina mladostnikov že poskusila alkohol, a je povsem zmotno prepričanje, da vsi mladostniki pijejo alkohol. Le redki mladostniki, 14 odstotkov 15-letnikov alkohol pije redno, to je tedensko. V raziskavi, ki smo jo izvedli med mladimi smo ugotovili, da kot razloge, zakaj alkoholnih pijač ne pijejo, največkrat navajajo škodljivost alkohola zdravju, dejstvo, da so videli, kako alkohol učinkuje na človeka, strah, da bi se navadili piti alkoholne pijače, in dejstvo, da v pitju alkohola ne uživajo. Veliko mladih, ki alkohola ne pijejo, je poročalo tudi, da bi jih bilo pri pitju alkohola strah, da bi naredili nekaj, kar bi kasneje obžalovali, strah pa jih je bilo tudi tega, da bi se pred prijatelji osramotili", je povedala dr. Maja Roškar z NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.