Slovenija
198 ogledov

Potnica ostala brez odškodnine

Nesreča avtobusa Marko Kostanjevec
Nesreče z LPP. Vozniki so bili lani krivi za 91 nesreč, še leta 2010 za 157.

“Potniki na avtobusih nismo zavarovani,” je dejala potnica, ki se je poškodovala v prometni nesreči, ko se je vozila z avtobusom Ljubljanskega potniškega prometa (LPP); na zavarovalnici so ji namreč zavrnili izplačilo odškodnine. Pojasnila je, da je zahtevek na zavarovalnico oddal LPP, zavarovalnica pa ga je zavrnila, ker za nesrečo ni bil kriv voznik avtobusa, ampak tretja oseba.

V LPP trdijo drugače, in sicer da imajo sklenjeni dve zavarovanji: nezgodno zavarovanje potnikov in zavarovanje avtomobilske odgovornosti – torej za primere škode, ki se povzroči tretjim osebam (od telesnih poškodb do uničenja in poškodovanja stvari). Dejali so, da voznik avtobusa ob nesreči izpolni evropsko poročilo o prometni nesreči, potniki pa dobijo navodila o nadaljnjem postopku. “Ob uveljavljanju odškodninskih zahtevkov svetujemo, da potniki pokličejo oddelek zavarovanja LPP,” so dodali v javnem podjetju. Na izbiro jim dajo dve možnosti - zahtevek lahko sami naslovijo neposredno na zavarovalnico ali na LPP.

Pojasnili so še, da se lahko oškodovanci za plačilo škod, ki jih povzročijo vozniki nezavarovanih in neznanih vozil, obrnejo na škodni sklad, ki je bil za to ustanovljen pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

LPP: Potniki niso pazljivi

Podrobnosti o poškodbah v nesrečah z avtobusi na LPP niso razkrili, povedali so le, da so bili potniki lažje (odrgnine) in težje poškodovani, ko so potrebovali tudi pomoč zdravnika. Dodali so, da poškodbe nastanejo zaradi “načina vožnje drugih udeležencev v prometu, ki na primer izsiljujejo avtobuse, nepredvidenih ovir na cesti, nepripravljenosti potnikov na izredne dogodke na cesti in podobnega”.

Lani so na primer imeli 34 odškodninskih zahtevkov (to je 0,000088 odstotka glede na število potovanj), leto prej 53, rekordno leto v zadnjih desetih letih pa je bilo leto 2007, ko jih je bilo 69.

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 12:43 25.oktober 2013.

    Zavarovalnice so pogoltna brezna, lačne denarja, denarja in le denarja. V njih je leglo zla. Še posebej sem nezadovoljen s Triglav zavarovalnico. Zaradi zaupnosti podatkov ne smem ničesar več povedati.

  • Bizgec 06:59 25.oktober 2013.

    Poskodbe nastanejo tudi, ker nekateri (ne vsi!) vozniki vozijo, kot da prevazajo vrece krompirja. Gas do daske, bremza pa sele v zadnjem trenutku (in zato pac toliko mocneje). In ne, ne govorim o nepredvidljivih dogodkih, govorim o semaforjih, kjer je ...prikaži več ze meni kot potniku jasno, da bo rdeca preden bo avtobusu uspelo zapeljati v krizisce.