Svet
36 ogledov

Potonila ladja s 700 pribežniki

razno 01.04.14. Grska obalna straza, grcija, migranti z afrike, foto: reuters Reuters
Ladja naj bi se prevrnila, ko so se migranti nagnetli na en bok.

Pred obalo Libije se je ponoči prevrnila ladja, ki je prevažala okoli 700 pribežnikov, poroča Reuters. Ladja se je prevrnila okoli polnoči, kakih 200 kilometrov južno od obale italijanskega otoka Lampedusa. 

Rešili naj bi le 28 ljudi, med 500 in 700 ljudi pa naj bi bilo mrtvih. Ribiška ladja naj bi se prevrnila, ker so se migranti, ko je mimo peljala neka tovorna ladja, namestili le na en bok ladje. Migranti so upali, da jih bo ladja rešila. 

"Prve informacije, ki jih imamo, smo dobili od preživelih prebežnikov, ki govorijo angleško. Povedali so, da je bilo na ladji 700 ljudi, in da se je potopila, ko so se prebežniki nagnetli na eno stran," je povedala tiskovna predstavnica UNHCR-ja Carlotta Sami

Na kraju nereče še poteka reševalna akcija v katero sta vključeni italijanska in malteška mornarica, pomagajo pa tudi posadke iz komercialnih ladij, ki so bile v bližini in so rešil 28 brodolomcev. 

V morju umrlo že 1500 ubežnikov

Gre za eno najhujših nesreč migrantov v južnem Sredozemlju. Če se bodo strahovi potrdili, bo število prebežnikov, ki so letos umrli na svoji poti do Evrope, dvignilo na 1.500. Samo v zadnjem tednu sta italijanska obalna straža in mornarica rešili okoli 12.000 ljudi, več sto pa jih je na poti najverjetneje utonilo. V začetku tega tedna je v podobni nesreči, prav tako ob obali Libije, umrlo 400 ljudi

Migrantska kriza v Sredozemlju traja že skoraj deset let. Migranti bežijo pred nasiljem in revščino v Afriki in na Bližnjem vzhodu. Lani jih je čez Sredozemsko morje prebegnilo več kot 170 tisoč.

Evropa pretresena

Papež Frančišek se je tragedije pred obalo Libije dotaknil v rednem tedenskem nagovoru vernikom na Trgu sv. Petra v Vatikanu. "To so moški in ženske kot mi, bratje, ki iščejo boljše življenje," je dejal.

Voditelje je sveti oče pozval, naj "ukrepajo odločno in hitro" ter preprečijo nove tragedije.

Nesreča je pretresla tudi italijanskega premierja Mattea Renzija. "Vsakodnevno v Sredozemlju doživljamo masaker. Kako lahko človek pri toliko truplih ostane brezbrižen?" njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Renzi se je zavzel za pripravo izrednega vrha EU že v prihodnjem tednu.

Italija je v preteklosti že večkrat opozorila, da je velik naval beguncev preveliko breme za eno samo državo. Na evropski ravni je pozvala države k pomoči, vendar večjih premikov doslej ni bilo.

Županja Lampeduse Giusi Nicolini tako računa na nove tragedije. "Kdor beži iz goreče hiše, stori vse, da bi se rešil. Sredozemsko morje je postalo pokopališče, Italija pa je prepuščena sama sebi," je opozorila.

Italija je konec lanskega leta končala operacijo Mare nostrum, v kateri je aktivno iskala in reševala morebitne migrante na Sredozemskem morju. Evropskih partnerjev namreč ni uspela prepričati, da bi ji pomagali nositi breme devetih milijonov evrov stroška operacije mesečno.

Akcijo Mare nostrum je delno zamenjala precej manjša evropska operacija, imenovana Triton, ki pa razpolaga s precej manj sredstvi in tudi človeškimi silami. Po današnji tragediji so številne organizacije pozvale k obnovitvi italijanske reševalne operacije.

Evropska komisija je v uradnem sporočilu zapisala, da je užaloščena zaradi današnje tragedije v Sredozemlju, pa tudi zaradi tragedij v preteklih dneh. "Situacija je skrajna, zato morajo biti naša dejanja pogumna," so zapisali. "Na kocki so človeška življenja in EU kot celota ima moralno in humanitarno dolžnost odzvati se."

Kot so dodali, komisija z drugimi deležniki pripravlja novo evropsko imigracijsko strategijo. To naj bi sprejeli sredi maja. So pa v komisiji znova izpostavili, da je težavo potrebno nasloviti pri njenih koreninah, torej v državah, iz katerih prihajajo migranti.

Komentarjev 1
  • pilotko 07:01 21.april 2015.

    Svet postaja vedno bolj krut in skregan, kar v prihodnosti ne prinaša nič dobrega. Napetosti samo še naraščajo. Danes na radarju ujamejo že najmanjši čolniček in tako bi vse te ladjice brez identifikacijske šifre lahko obračali nazaj že ko ...prikaži več izplujejo, tako kot Avstralci Azijce. Ko bi začele te ladje in čolni prihajati nazaj v Afriko bi bilo teh biznsov s preseljevanji takoj konec. Ker nikogar od prebežnikov ni nazaj vsi upajo, da bo tudi njim uspelo, medtem ko je Sredozemsko morje postalo množično grobišče črne Afrike. Popolnoma ista zgodba je z našimi "Slovenci", ki preko sorodnikov bežijo na sever, kjer se razmere že tudi zaostrujejo.