Slovenija
36 ogledov

Potovanje z eno vozovnico se oddaljuje

mestni avtobus Saša Despot
Državna revizijska komisjia je razveljavila odločitev ministrstva za infrastrukturi o izvajalcu projekta za integracijo potniškega prometa, s katerim želi država povezati železniški, avtobusni in mestni potniški promet v enoten sistem.

"Na Slovenskih železnicah (SŽ) smo takšno odločitev pričakovali, saj imamo vse potrebne reference in znanja ter izpolnjujemo vse pogoje razpisa. Med drugim pa je naša ponudba tudi 2 milijona cenejša od drugih ponudnikov," poudarjajo na Kolodvorski. 

Za javno naročilo se od lanskega avgusta potegujeta dve združbi. Agencija za promet in Četrta pot bi projekt izvedli in sistem vzdrževali za 6,97 milijona evrov, SŽ Potniški promet, LPP, Marprom, Slovenske železnice in Prometni inštitut Ljubljana pa za 4,76 milijona evrov.

Na ministrstvu za infrastrukturo so za izvajalca izbrali Agencijo za promet in Četrto pot, drugi združbi, v kateri so tudi Slovenske železnice, pa očitali, da nima referenc. Železnice so se na izbor izvajalca pritožila na državno revizijsko komisijo in uspele.

Možnosti sta dve: Nov razpis ali oddaja naročila SŽ

Državna revizijska komisija je postopek javnega naročlila vrnila na stopnjo pregleda in ocenjevanja ponudb na infratrukturnem ministrstvu. To mora zdaj objaviti nov razpis, ali pa naročilo za projekt, s katerim bi se potnikom z enotno vozovnico olajšalo potovanje ter uskladilo vozne rede med različnimi vrstami prevoza, oddati SŽ.

"Pričakujemo, da bodo pri izbiri prevladali strokovni argumenti, ki smo jih temeljito predstavili, in da bomo za izvedbo projekta izbrani kot najboljši in najugodnejši ponudnik," je povedal Miha Butara, pomočnik generalnega direktorja SŽ.

Na ministrstvu za infrastrukturo so upali, da bodo izvajalca integriranega potniškega prometa dobili do konca februarja, saj bi tako lahko prihodnjo pomlad izvajali pilotne projekte, od junija 2016 pa bi bila enotna vozovnica v uporabi v vsej državi. Če želi Slovenija izkoristiti večino evropskih sredstev, mora biti namreč projekt zaključen do konca prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.