Slovenija > Črna kronika
88 ogledov

Potrdili sodbo zoper nekdanjega direktorja Siola

Tomaž Berginc, predsednik NS TS, ima nalogo, da v novembru izbere novega predsed Žurnal24 main
Višje sodišče v Ljubljani je tik pred sodnimi počitnicami potrdilo sodbo zoper nekdanjega direktorja Siola Tomaža Berginca.

Berginc je tako zaradi zlorabe položaja pravnomočno obsojen na leto in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, danes poroča časnik Delo.

Berginc je bil obsojen, ker je leta 2004, ko je vodil Siol, z družbo Big Trading, za katero se je skrival prvi nadzornik Telekoma Slovenije Leonard F. Peklar, sklenil dve svetovalni pogodbi oziroma naročil dve nepotrebni študiji v bruto vrednosti 40.000 evrov. Sodišče je ugotovilo, da je to storil, četudi je vedel, da sta fiktivni.

Prvostopenjska sodba je bila izrečena na začetku maja, višje sodišče pa je o zadevi odločilo zelo hitro in svojo odločitev razglasilo na javni pritožbeni seji prejšnji ponedeljek, saj bo kazenski pregon jeseni absolutno zastaral, piše Delo. Na višjem sodišču so za časnik povedali, da je senat pritožbo Berginčevega zagovornika zavrnil kot neutemeljeno.

Glede na to, da je pogojna zaporna kazen s tem postala pravnomočna, Berginc, ki je zdaj predsednik uprave izlaškega Etija, prihodnjih pet let ne bo mogel sedeti v vodstvenih ali nadzornih organih podjetij.

Nekdanja direktorica podjetja Big Trading Irena Zarnik je bila zaradi pomoči pri kaznivem dejanju obsojena na osem mesecev pogojne zaporne kazni, ta sodba pa je pravnomočna že nekaj časa. Pravna oseba Big Trading je bila medtem zbrisana iz registra.

Za Peklarja, ki naj bi stal za spornimi posli, pa so postopek začasno izločili, ker ga sodna pisanja in vabila sodišča niso dosegla, saj živi v Dubaju. Te dni naj bi jim vabilo na preodbravnavni narok oziroma glavno obravnavo v kazenskih postopkih, predvidenih za konec avgusta oziroma za september, vendarle uspelo vročiti, še navaja Delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.