Slovenija
3 ogledov

Pomagati bo morala država, prispevke zbira tudi Rdeči križ

Poplave Kostanjevica Barbara Barbič
Pomoč države ob nedavnih poplavah bo nujna, kaže poročilo, ki so ga obravnavali ministri na sinočnji prvi seji vlade. Rdeči križ danes odprl račun za prostovoljne prispevke.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je novo vlado Mira Cerarja na četrtkovi ustanovni seji seznanil s posledicami nedavnega obilnega deževja, poplav. Po prvih ocenah bo škoda presegla 2,5 milijona evrov.

Prve ocene kažejo, da bo presežen prag višine škode, ki je določen kot limit za možnost pomoči države, torej 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna oziroma 2.586.535,65 evra.

V primeru, če bo škoda presegala 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka države (to je okoli 210 milijonov evrov), lahko države članice EU zaprosijo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Odziv je bil pravočasen

Vlada ob tem ugotavlja, da je bilo aktiviranje poklicnih in zlasti prostovoljnih gasilcev, civilne zaščite in drugih prostovoljnih in poklicnih reševalnih služb, Slovenske vojske, policije ter pristojnih javnih gospodarskih družb »na vseh ravneh upravljanja pravočasno, njihovo delovanje pa organizirano, prizadevno in v okviru danih možnosti učinkovito«. Vlada zato vsem navedenim izreka posebno priznanje za njihovo pomoč in požrtvovalnost, je zapisano v sporočilu za javnost.

Vlada je na seji odločila še, da se Hrvaški na podlagi prošnje za pomoč ob poplavah pošlje 30.000 protipoplavnih vreč za pesek, katerih vrednost znaša 10.000 evrov. Sklep bo izvršila uprava za zaščito in reševanje ministrstva za obrambo.

Rdeči križ zbira prostovoljne prispevke

Z današnjim dnem je Rdeči križ Slovenije odprl račun za zbiranje prostovoljnih finančnih prispevkov za prizadete družine in posameznike zaradi posledic deževja – Poplave 2014. Prostovoljne prispevke za akcijo "Poplave 2014", lahko nakažete na:

  • Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana,
  • TRR: SI56 0310 0111 1122 296,
  • sklic: 00 937061,
  • BIC banke: SKBASI2X,
  • Koda namena: CHAR.

Pomagate lahko tudi z SMS donacijo na 1919 s ključno besedo POPLAVE za donacijo 1 € in POPLAVE5 za donacijo 5 €. Akcijo omogočajo Telekom Slovenije, Debitel, Izimobil, Simobil in Tušmobil. 

Sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije se bodo na prizadetih področjih vključili v občinske operativne štabe in šli na teren, da pridobijo podatke o socialno ogroženih družinah in posameznikih, ki potrebujejo pomoč Rdečega križa Slovenije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.