Šport > Nogomet
24 ogledov

"Potrebujemo pomoč in potrpežljivost navijačev"

Novikovas Birsa Litva Slovenija @SrceBije
Slovenska reprezentanca je na Brdu pri Kranju v odsotnosti uradno preutrujenega Kevina Kampla in poškodovanega Roberta Berića opravila še tretji trening pred kvalifikacijskim tekmama za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški in Angliji.

Na treningu so vadili vsi reprezentantje z izjemo Mihe Zajca, ki je zaradi težav z mišico treniral po posebnem programu. Vadil je tudi izkušeni Valter Birsa, ki ga je selektor Srečko Katanec med drugim uigraval tudi v rombu skupaj z Renejem Krhinom, Jasminom Kurtićem in Benjaminom Verbičem. V napadu sta bila Roman Bezjak in Josip Iličić. V rombu je Slovenija začela tudi tekmo v Litvi, ki pa se ni izšla po slovenskih željah. V prvem polčasu je namreč zaostajala z 0:2, po spremembi postavitve v drugem polčasu pa je izenačila na 2:2 in izvlekla točko.

"To bo zelo drugačna tekma. Tista reakcija po 0:2 pa je bila zelo pozitivna, na tistem je treba graditi. Toda tokrat bo drugače, tako proti Slovakom kot proti Angležem bo težje držati žogo v svoji posesti. So stvari, na katerih moramo graditi, so pa stvari, ki ne bodo enake kot proti Litvi. Slabosti tekmecev bomo poskusili izkoristiti in upali, da tudi oni ne bodo imeli najboljšega dneva," pred pomembnima obračunoma pravi Birsa.

Ta je pred sedmimi leti v Bratislavi Slovakom zabil zadetek za 1:0, končni izid je postavil Nejc Pečnik. Ali vezistu Chieva misli kaj uhajajo v preteklost pred sobotnim obračunom?

"Ne ravno, zdaj ste me vi spomnili na to. Ampak takrat je bila to čisto neka druga zgodba. Mi smo bili takšni, kot so zdaj Slovaki, se pravi, da smo bili dolgo skupaj, da smo bili v najboljši formi in smo to tudi pokazali na omenjeni tekmi. To je bila dobra stvar, ampak zdaj se je treba pripraviti na novo. Veliko igralcev je mladih, ki se pripravljajo na mogoče največji preskok, da bodo oni prevzeli reprezentanco. Tu je treba pomagati, da se vse skupaj poveže. Včasih se za to potrebuje nekaj več časa," meni Primorec, ki je z 81 nastopi za izbrano vrsto (toliko jih ima tudi reprezentančno upokojeni Samir Handanović) drugi najizkušenejši v zdajšnji reprezentanci. Več nastopov, 92, ima le Boštjan Cesar.

Prav Cesar in nekdanji igralec Primorja, Gorice, Sochauxa, Auxerra, Genoe, Torina in Milana sta med tistimi, ki "vzgajajo" mlajši rod v izbrani vrsti. "Na vsaki tekmi poskušamo dati maksimum. Včasih gre dobro, včasih ne, ampak zagotovo vsi, ki igramo, pridemo utrujeni z igrišča. Nihče ne pride sem le zaradi druženja," poudarja Birsa in dodaja, da bo pomoč navijačev še kako dobrodošla. "Res je, da tudi nam včasih ne gre. Tukaj potrebujemo pomoč navijačev, mogoče tudi malce potrpežljivosti. Ko nam ne gre, je še najtežje prav nam. Če pa bi se vse skupaj obrnilo v 'pozitivo', bi mogoče šlo tudi na igrišču. Z malo sreče se vse skupaj lahko hitro obrne," je prepričan 30-letni Birsa.

Glede na to, da že precej let igra na Apeninskem polotoku, dobro pozna tudi prvega zvezdnika Slovakov Mareka Hamšika. "Marek je zdaj že zelo veliko let na svetovni ravni. Zagotovo je on gonilna sila slovaške reprezentance. Treba se je pripraviti nanj. Včasih pa se ti poklopi nekaj stvari, za katere še sam ne veš, kako bodo šle. Tako da upam, da se bodo majhne stvari, ki so se nam uničile v Litvi, zdaj vrnile. Upam, da bo tudi Marek imel slabši dan," pravi Birsa.

Ta je prepričan, da tudi z napadalci v slovenski vrsti ni skrbi, ne glede na to, da sta v Litvi za zadetka poskrbela srednji branilec (Cesar) in zadnji zvezni igralec (Krhin). "Ko se bo enkrat odprlo, potem bo steklo. Kar pa zadeva napadalce, mislim, da še v nobenih kvalifikacijah niso dobesedno zatajili, vsi so imeli dobro povprečje golov. Kar zadeva to, niso bili nikoli sporni," je zaključil Birsa.

Tekma s Slovaško bo v soboto, z Anglijo pa v torek. Obe bosta v Stožicah ob 20.45.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.