Zdravje > Fitnes
22 ogledov

Potrebujete le nekaj minut

Tek iStock
Toliko je dovolj, da si za več let podaljšate življenje ...

Pet do deset minut teka nizke intenzivnosti na dan je dovolj, da si življenje podaljšamo za več let v primerjavi z ljudmi, ki ne tečejo, je pokazala raziskava, objavljena v American College of Cardiology. 

V raziskavi je sodelovalo 55 tisoč moških in žensk, starih od 18 do 100 let. Okoli četrtina je bila tekačev. Rezultati so pokazali, da so v obdobju 15 letih posamezniki, ki so tekli z nizko intenzivnostjo vsaj 50 minut na teden ali manj, imeli manj možnosti za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni ali katerekoli drugega vzroka kot netekači. 

Še malo več pa ...

Raziskava je pokazala, da že majhna stopnja aktivnosti zelo blagodejno vpliva na zdravje. "Malo je dobro, še malo več pa je še boljše," je dejal kardiolog Aaron Baggish iz Splošne bolnišnice v Massachusettsu.

Danska raziskava iz leta 2013 je pokazala, da za pozitivne učinke na življenjsko dobo, optimalno teči dve uri in pol na teden.

Čeprav tek znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, ga ne odpravi popolnoma. Strokovnjaki ob tem izpostavljajo tudi druge dejavnike, kot so zdrav življenjski slog, prehranjevalne navade in dovzetnosti za tovrstne bolezni v družini.

"Nobenega vprašanja ni, da v boljši kondiciji, kot ste, več vadite, dlje boste živeli in boljša bo kakovost vašega življenja," je dejal Baggish in dodal, da kljub temu vse to ne prinaša popolne imunitete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.