Svet
72 ogledov

Gasilec mali žrtvi potresa v slovo napisal ganljivo pismo

Pogreb žrtev potresa v Italiji Žurnal24 main
Včeraj so v Italiji pokopali prve žrtve sredinega katastrofalnega potresa. Reševalec se je v pismu opravičil desetletnici, ker ji ni mogel rešiti življenja.

Giulia Rinaldo je bila stara 10 let in je živela v mestecu Pescara del Tronto. Našli so jo mrtvo na njeni sestri Giorgi, stari 4 leta, ki so jo živo potegnili iz ruševin, 16 ur po katastrofalnem potresu.

Ko so Giulio včeraj položili k večnemu počitku, je na njeni beli krsti viselo tudi pismo, na katerem je bil  podpisan "Andrea".  

"Pozdravljena, moja mala. Vse kar sem lahko storil je bilo le to, da sem ponudil roko, da smo te lahko potegnili iz zapora ruševin. Odpusti mi, ker smo prišli prepozno. Do takrat si že prenehala dihati, vendar želim, da veš, da smo storili vse, da bi te lahko rešili."

"Ko se bom vrnil v mojo hišo v L'Aquili, bom vedel, da me iz neba gleda angel. Ti boš moja svetleča zvezda v noči. Pozdravljena, Giulia, rad te imam, čeprav se nisva imela nikoli priložnosti spoznati."

Krsto Giulie so včeraj pokopali skupaj s še 34 drugimi žrtvami na pogrebu z državniškimi častmi, je poročal BBC. Škof Giovanni d'Ercole je usodo dveh sester omenil v pridigi, ko je dejal: "Življenje in smrt sta si prišla nasproti in v primeru Giorgie je življenje zmagalo."

Celotna država sočustvuje z žrtvami

Pogreba se je udeležil tudi italijanski premier Matteo Renzi, ki je vidno pretresen sodeloval pri pogrebnih slovesnostih, obljubil je tudi polno pomoč države pri odpravi posledic. Poleg je bil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Med drugim bodo danes številni muzeji in druge kulturne ustanove v Italiji celoten izkupiček od prodaje kart namenili žrtvam potresa. Prek SMS pa so zbrali že več kot šest milijonov evrov. 

Na prizoriščih rušilnega potresa v osrednji Italiji se medtem nadaljuje reševalna akcija, a je upanja, da bi v ruševinah štiri dni po potresu še našli preživele, vse manjše. Po doslej znanih podatkih je smrtnih žrtev 291, deset ljudi še pogrešajo.

Zrušila se je praktično nova šola

Oblasti so sprožile preiskavo zaradi suma, da je v pokrajini Rieti, ki jo je prizadel potres z magnitudo 6,0, v preteklosti prihajalo do malomarne gradnje in nespoštovanja protipotresnih predpisov. Tako se je v mestu Amatrice porušila šola, ki je bila prenovljena leta 2012 in je veljala za potresno varno, poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.