Svet
52 ogledov

Štremfelj: "Krožijo slabe novice"

potres Nepal
1/6
eoa
Na najvišji gori na svetu Mount Everestu je po potresu ujeta tudi skupina 18 alpinistov z izkušenim slovenskim alpinistom Andrejem Štremfljem na čelu. Domačim sporočajo, da so vsi v dobrem stanju, a tudi, da prihajajo do njih slabe informacije.

 

"Naša glavna naloga je, da čimprej osvobodimo tiste, ki so še vedno ujeti pod porušenimi hišami", je po poročanju The Wall Street Journala, dejal Kamal Singh Bam, tiskovni predstavnik policije iz Katmanduja.

Število žrtve silovitega potresa, ki je v soboto prizadel Nepal, se je povzpelo na 3218. V potresu z magnitudo 7,8 je bilo tudi več kot 6500 poškodovanih.

Tuje agencije poročajo o težko ranjenih, ki ležijo kar pred osrednjo bolnišnico v Katmanduju. Zdravniki so zaradi popotresnih sunkov pred osrednjo državno bolnišnico postavili šotor z operacijsko dvorano."Na razpolago imamo le eno dvorano, potrebovali bi jih vsaj petnajst" je povedal kirurg Dipendra Pandey in dodal, da je od sobote skupaj s sodelavci opravil že 36 težkih operacij. Bolnišnice so namreč prepolne ljudi, zato zdravniki operirajo tudi na prostem.
 

Potres uničval tudi kulturno dediščino
Nepal | Avtor: EPA EPA

V srcu Katmanduja, prestolnici Nepala, so se zrušili številni kipi in templji iz obdobja od 12. do 18. stoletja, pod njimi pa so številni umrli ali ostali ujeti. Porušil se je tudi znameniti, šestdeset metrov visoki stolp Dharahara iz  leta 1832. Stolp so zgradili v čast nepalski kraljici in ga v zadnjih desetih letih odprli za turiste.  200 ljudi naj bi ostalo pod ruševinami.  

V Nepalu 60 Slovencev

"V zvezi s potresom v Nepalu, dodatno sporočamo, da se, po do sedaj zbranih podatkih Ministrstva za zunanje zadeve, v Nepalu nahaja okoli 60 Slovencev," sporočajo. Od teh le še dva individualna popotnika nista vzpostavila stika s svojci.  Pristojno slovensko veleposlaništvo v New Delhiju si prizadeva vzpostaviti stik  z njima. Vsi ostali, ki so se javili, so nepoškodovani in relativno na varnem. 

MZZ vsem slovenskim državljanom, ki se ta čas nahajajo v Nepalu, svetuje, da ob prvi priložnosti, ko jih to ne bo dodatno ogrozilo, državo zapustijo. Razmere so namreč zelo nepredvidljive in še nekaj časa ne bodo primerne za turistična potovanja. "Indijske oblasti so sporočile, da bodo osebam, ki bodo pripotovale iz Nepala  in bi želele zaradi vrnitve domov potovati preko Indije, omogočile pridobitev vizuma ob prihodu na mejni prehod," pravijo. Dodajajo, da je slovensko veleposlaništvo v New Delhiju je v rednem stiku s predstavništvi držav članic EU v Katmanduju in z nepalskimi oblastmi ter pozorno spremlja razvoj dogodkov. 


Posledice so hude

"Potres je bil zelo hud, posledice so hude. Krožijo informacije, da je v različnih odpravah od 15 do 50 mrtvih," je za slovenski nacionalni radio v pogovoru s pomočjo satelitskega telefona dejal izkušeni slovenski alpinist Andrej Štremfelj.

Povedal je, da je vojska zaprla dostop do baznega tabora, ki naj bi se spremenil v bolnišnico. Pomoč prihaja, a nihče ne ve, koliko je reševalcev. "Občutek imam, da nad nami krožita le dva helikopterja, gor in dol, pa še ta dva sta zdaj na tleh, saj je vreme slabo, rahlo sneži in je reševanje in letenje do baznega tabora nemogoče," pravi slovenski gorski vodnik.

Popotresni zelo močni

Štremfelj pravi, da so bili med potresom na srečo na področju, kjer ni bilo nevarnosti, da bi se utrgal plaz. Niso imeli občutka, da je bil potres tako hud. Sicer so se porušile ograje okoli njiv, ki jih imajo domačini, a hujših poškodb stavb ni bilo. Šele, ko so dobili informacije iz doline, so se zavedali, kakšne so bile razsežnosti.

Štremfelj dodaja, da so popotresni sunki hudi in dolgotrajni. "Zelo je neprijetno, še ko se sunek umiri imaš občutek, da se vse še nekaj časa trese." Zdaj skušajo priklicati letališče, od koder bi se potem odpravili do Katmanduja, a jih še prej čakajo sprotni opravki. "Zdaj rešujemo  trenutne težave. V teh hišicah smo varni. Upam, da se bodo tla počasi umirila."

Dodaja tudi, da nimajo nobenih komunikacij z drugimi Slovenci, teh naj bi bilo vsaj 36, saj je komunikacija omejena le na satelitski telefon.

Nov, močan popotresni sunek

V Nepalu so v nedeljo zabeležili popotresni sunek z magnitudo 6,7, ki je na najvišji gori sveta, Mount Everest, po poročanju alpinistov sprožil nove snežne plazove. Najnovejši popotresni sunek so zabeležili severovzhodno od nepalske prestolnice Katmandu, na meji s Kitajsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.