Slovenija
93 ogledov

Potres stresel Slovenijo

Potres Shutterstock
Ob 14:35 je Slovenijo stresel potres, ki ga je čutila skoraj vsa država. Ob tem so danes potresni sunki stresli tudi tla na Hrvaškem, Salomonovem otočju, Japonskem in Tajvanu.

"Agencija Republike Slovenije za okolje, Urad za seizmologijo in geologijo sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v soboto, 2. 2. 2013 ob 14. uri in 35 minut zmeren potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 50 kilometrov severno od Ljubljane, v bližini avstrijskega kraja Ebriach (slov. Obirsko). Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,2. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije," je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje.

Ob 14.40 je na isti lokaciji prišlo še do enega potresnega sunka, in sicer z magnitudo 1,9.

Streslo tudi Slovenijo

Kot so nam sporočili bralci so potres čutili na Koroškem in Štajerskem, Celjskem, v Zasavju, ter tudi v Ljubljani in okolici. "Močno se je streslo tudi pri nas. Zatresle so se omare in luči," nam je sporočila bralka iz Trbovelj, ki živi v devetem nadstropju.

Po potresu so bili na Upravi za zaščito in reševanje obveščeni, da se je pod Ljubljanskim gradom podrla kamnita škarpa in da je pot zasuta, vendar za zdaj ni podatkov o tem, ali je dogodek povezan s potresom, poroča STA.

Streslo tudi Hrvaško, Tajvan, Japonsko ...

Že ob 12.42 je streslo tudi Hrvaško. Potres so čutili na območju Šibenika in Splita. Epicenter je bil pri Muću, magnituda potresa je bila 3,2 po Richterju, poroča 24sata.

O potresih danes poročajo tudi s Salomonovega otočja, Tajvana in Japonske. Potres z magnitudo 6,9 so namerili na Japonskem, 6,6 na Salomonovem otočju in na Tajvanu potres z magnitudo 5,5. Pri vseh treh potresih ni poročil o morebitnih žrtvah in gmotni škodi. Prav tako naj ne bi bilo nevarnosti cunamijev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Tajvanu so tresenje tal občutili med drugim v prestolnici Taipei. Žarišče potresa je bilo sicer pred vzhodno obalo, 16,9 kilometra pod gladino morja. Na Salomonovem otočju je bilo žarišče potresa pred otočjem Santa Cruz. Potresu je sledilo več popotresnih sunkov. Na Japonskem je bilo žarišče potresa 190 kilometrov zahodno od mest Kuširo na otoku Hokaido.

Komentarjev 23
  • Scott 01:14 03.februar 2013.

    Glavni krivec za potres pa verjetno Gospod Janez Janša,kajne.?

  • Darko 20:12 02.februar 2013.

    ma kaj si se potrudu,

  • patriot5 19:12 02.februar 2013.

    Tukaj je zvezdica, ki pa nima nič s Slovenijo.http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=303150