Slovenija
51 ogledov

S hiš odpadel omet

Seizmograf
1/8
Shutterstock
Okolico Pivke je ob 11. uri streslo, potres je bilo čutiti tudi v Ljubljani. Ljudje bežali na plano, evakuirali tudi OŠ Pivka.

Kot so za Žurnal24 povedali na agenciji za okolje, je bilo po preliminarnih ocenah žarišče potresa v bližini Pivke, magnituda potresa je bila 4,4. Po potresu so potresne opazovalnice zabeležile še dvanajst popotresnih sunkov. 

"Močno je zabobnelo in močno je počilo," je za Žurnal24 povedal poveljnik PGD Pivka Danilo Gerzetič. Tamkajšnji gasilci so bili v času potresa ravno zbrani pred gasilskim domom. "Videli smo ljudi, da so se ustavljali, gledali okrog sebe, potem pa šli vsak svojo pot. Zaradi kakšne škode nas ni nihče klical," je dodal Gerzetič.


Kot smo izvedeli, so na širšem območju Pivke ljudje bežali na plano, tako močnega potresa tam ne pomnijo. Evakuirali so tudi celotno Osnovno šolo Pivka, kjer s poukom po potresu niso nadaljevali. Otroci so ostali zunaj, kjer so jim pripravili različne športne aktivnosti, nato pa so jih poslali domov.

V osnovni šoli Iliriska Bistrica so ravno tako otroke in zaposlene ob potresnem sunku evakuirali na plano, potem pa so se normalno vrnili v šolo in s poukom nadaljevali. 

Potres je prestrašil tudi prebivalce Postojne. Kot nam je povedala bralka, se je zdelo, kot da sunek traja zelo dolgo, a je v takih trenutkih težko realno oceniti čas trajanja. Na bloku in v stanovanju posledic potresa sicer ni videti, "če odmislimo okvir, ki je padel z omare" in "nek predmet, ki je v zgornjem stanovanju padel po tleh in se je zdelo, da se bo prikotalil k nam"

Postojnski gasilci zaradi potresa danes niso imeli dela, prav tako med ljudmi ni bilo čutiti panike, je dejal Mitja Šantelj. Sami so se sicer odpravili na ogled, a kot pravijo večje škode po potresu ni videti.

"Zaenkrat smo lahko pomirjeni"

Tajnik Svetovne seizmološke organizacije Peter Suhadolc je za portal slomedia.it dejal, da je bil danšanji potres na snežniškem narivu, območju, kjer so v preteklosti že bili močnejši potresi. Glede na pretekle izkušnje in seizmičnost na področju bo dopoldanskemu potresu "sledila cela vrsta sunkov, ki bodo trajali več mesecev, ampak se bodo počasi umirjali". Dodal je, da je treba še naprej slediti seizmični aktivnosti.

Potres so čutili tudi v Trstu. Suhadolc je ob tem pojasnil, da gre za območje, kjer so tla "'bolj slabe narave', zato ker se seizmični valovi v njih širijo zelo počasi in se jakost vsakega valovanja močno poveča"

Potres čutili tudi na Hrvaškem

Agencija za okolje, urad za seizmologijo in geologijo, sporoča, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 10.58 zabeležili močan potresni sunek. Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 50 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, v bližini Pivke. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,4.
Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci celotne Slovenije, po poročanju 24sata ga je bilo čutiti tudi na območju Zagreba in Reke.

Sinoči so se tla stresla tudi v Albaniji in Črni gori. Poleg panike je potres z magnitudo 4,1 povzročil tudi nekaj gmotne škode.

Komentarjev 8
  • Johan Spohan 21:28 22.april 2014.

    Kva bo šele v Grosuplem če se en vrne v rodni kraj.

  • Ferluci 13:40 22.april 2014.

    Se je Pahor vrnil v rodne kraje?

  • Žurnalček 12:31 22.april 2014.

    Mene zanima kolko je bilo v LJ in ne v hribovjih Pivke. V Ljubljani je bilo med 2.5-2.8 Merkalija in 1-1.5 Rihterja. Kolko je bilo pa po EU lestvici pa ne vem , ker sem v praksi naučen na ti dve meritvi !