Svet
79 ogledov

Potres v Indoneziji: Ljudje ujeti pod ruševinami, mrtvih vsaj 41 ljudi

Potres EPA
Sever Indonezije je danes stresel močan potres z magnitudo 6,4. Po prvih podatkih oblasti je zahteval najmanj 41 smrtnih žrtev, po nekaterih podatkih pa skoraj sto, saj so številne zgradbe porušene. Številni ljudje so poškodovani, poročajo tuje tiskovne agencije.

V potresu je umrlo najmanj 41 ljudi, na stotine pa je ranjenih, je povedal Said Abdulah, predstavnik reševalcev v okrožju Pidie Jaya, ki je bila v potresu najhuje prizadeta.

Lokalni poveljnik vojske, general major Tatang Sulaiman pa je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da so v celotni pokrajini Aceh doslej našteli že najmanj 92 smrtnih žrtev.

Potres | Avtor: Profimedias Profimedias
Tla so se stresla malo po 5. uri po krajevnem času (v torek malo po 23. uri po srednjeevropskem), žarišče potresa pa je bilo po podatkih nacionalne agencije za geofiziko 18 kilometrov severovzhodno od kraja Pidie Jaya na globini 10 kilometrov. Oblasti niso izdale obvestila pred cunamijem.

Potres | Avtor: EPA EPA
Na fotografijah z območja je videti številne porušene zgradbe, tudi trgovine in mošeje, zato oblasti domnevajo, da so številni prebivalci še ujeti pod ruševinami. "Potres je bil tako močan, da so ljudje v paniki stekli na ulice, številne stavbe pa so se zrušile," je dejal Sutopo Nugroho iz indonezijske agencije za upravljanje z naravnimi katastrofami.

Območje je rušilni potres z magnitudo 9,1, ki mu je sledil še cunami, močno prizadel leta 2004. Takrat je samo v pokrajini Aceh umrlo okoli 120.000 ljudi, na širšem območju Indijskega oceana pa skupno več kot 230.000.

Indonezija sicer leži na t. i. tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so pogosti potresi in izbruhi vulkanov.

Potres | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.