Svet
36 ogledov

Potres v Italiji: "Možnost preživetja je do pet dni"

Italija potres EPA
Reševalci so po sredinem uničujočem potresu še na delo. Pomoč je Italiji ponudila tudi Slovenija, a so jo sosedi zavrnili, saj naj bi imeli dovolj reševalcev.

Število smrtnih žrtev se je po potresu v osrednji Italiji dvignilo na najmanj 250, poškodovanih je po zadnjih podatkih 264 ljudi. Pričakovati je, da se bodo številke še spremenile. Reševalci za zdaj še vedno prečesavajo območje in iščejo morebitne preživele.

"Približno do pet dni obstaja možnost preživetja, sicer že od drugega dneva rapidno pada. Do pet dni obstaja možnost, žive ljudi so sicer našli tudi po desetih ali štirinajstih dnevih, a to so le posamezni primeri," je povedal predsednik Društva enote reševalnih psov Slovenije Marko Bručan, ki je bil skupaj s kolegi v pripravljenosti vse od sredinega nočnega sunka z epicentrom okoli 70 kilometrov jugovzhodno od Perugie.

Slovenija je tudi uradno ponudila pomoč, a je Italija mednarodno pomoč zavrnila. "Pravijo, da imajo svojih reševalcev dovolj in da ne potrebujejo pomoči," je še pojasnil Bručan, ki je že bil član reševalnih akcij po potresih v tujini. Slovenska in madžarska ekipa sta se včeraj že dogovarjali za odhod v osrednjo Italijo, a ker niso dobili potrebnega vabila iz Italije, na koncu niso odšli.

Po poročanju italijanskih medijev je na delu sicer več kot 4.300 reševalcev, ki še vedno prečesavajo mesta, ki so povsem zravnana z zemljo. Najhuje je v  krajih Amatrice, Accumoli in Arquata del Tronto. V teh kraji so po rušilnem potresu zabeležili še več popotresnih sunkov, ki reševanje otežujejo.

"Situacija je zelo dramatična, veliko je mrtvih. Reševanje je v teku, a je zelo zelo težko," je novinarjem povedal župan mesta Amatrice Sergio Pirozzi in dodal, da so deli zgodovinskega Amatriceja preprosto izginili: "Polovica mesta je izginilo."  V mestu se je popolnoma porušil hotel Roma, ki je bil popolnoma zaseden. V njem naj bi bilo okoli 70 ljudi.

Tako kot včeraj bodo tudi danes številni noč preživeli v šotorih in v telovadnicah, ki jih potres ni poškodoval.

Italijanska vlada bo prve ukrepe sprejela na seji še danes, že zdaj pa so sprostili 234 milijonov pomoči ob izrednih razmerah. Zastave na stavbah državnih in lokalnih oblasti so po vsej Italiji v znamenje žalovanja spustili na pol droga.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 17:33 25.avgust 2016.

    Ne vem zakaj nihče ne omeni kar je vidno na vseh slikah in posnetkih in to je da mesto sploh ni imelo niti ene stavbe, ki bi bilo potresno varna, oziroma potresno zgrajena !Zato pa je tudi toliko smrtnih ...prikaži več žrtev.Tudi stare stavbe se da protipotresno zaščititi.