Zdravje > Prehrana
67 ogledov

Povečali so se krožniki, mize, embalaže in kozarci

Špageti bolognese so hvaležna jed za pripravo in za na krožnik. Žurnal24 main
Več kalorij zaužijemo tudi zaradi vse večjih pakiranj živil v trgovinah in porcij v restavracijah ter domovih.

Najbrž poznate enega enostavnejših trikov za hujšanje. Velike krožnike zamenjamo z majhnimi, na ta način zmanjšamo količine ponujene in posledično tudi zaužite hrane.

Strokovnjaki z univerze v Cambridgeu so se tega lotili na znanstven način in analizirali rezultate 61 različnih raziskav, ki obravnavajo tudi velikost krožnikov, kozarcev in embalaže. Skupno so tako zajeli 6.711 udeležencev.

Kriva je tudi ponudba 

Če bi v Veliki Britaniji zmanjšali embalaže in krožnike, bi ljudje dnevno zaužili za 12 do 16 odstotkov manj kalorij. Če bi takšne ukrepe sprejeli v ZDA, pa bi zaužili za 22 do 29 manj kalorij.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je za večje porcije kriva predvsem ponudba na trgovskih policah. Cena med večjo in manjšo embalažo je ponavadi zelo majhna, zato se ljudje pogosteje odločajo za večjo embalažo. Poleg tega proizvajalci tekmujejo med sabo tudi v velikosti embalaže, ki privlači potrošnike.

Povečale so se tudi mize 

Podobno je tudi pri porcijah v restavracijah. V ZDA je sodeč po raziskavi objavljeni v Journal of the American Dietetic Association ena porcija za 250 odstotkov večja od porcije, ki bi bila dovolj velika za odraslega človeka.

Ta trend pa se je preselil tudi v domove, kjer so se povečale velikosti krožnikov, kozarcev in celo jedilnih miz. Od leta 1960 do danes naj bi se velikosti povečale za 36 odstotkov. Da zapolnimo krožnike pa porabimo za 62 odstotkov več hrane kot nekoč.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:48 06.oktober 2015.

    Ja no sej se bo kej tazga tud tle začel dogajat če bodo ljudje spal na lovorikah.

  • Robi Kimovec 10:40 06.oktober 2015.

    potem se pa američani sprenevedajo kako je to le mogoče da so oni zašpehan narod :D ironija...