Slovenija
344 ogledov

Povožene srne ne morete kar odpeljati

srna Shutterstock
Veste, kako je treba ravnati, če naletite na poškodovano ali bolno divjad?

Če naletite na poškodovano ali vidno bolno žival, pokličite na številko 112. Nadaljnji postopek je odvisen, ali gre za divjad ali za zavarovano vrsto, pojasnjujejo pri Lovski zvezi Slovenije (LZS).

Če gre za divjad, pridejo na ogled lovci, ki o stanju živali obvestijo inšpektorja. Ta lahko v primeru hude poškodbe odredi izredni odvzem živali, če pa gre  za manjšo poškodbo, žival spustijo nazaj v naravo. Če pa žival pogine, jo prevzame higienska služba.

Drugače je, če naletimo na zavarovano vrsto, takrat po žival pridejo iz azila in jo odpeljejo v oskrbo. Če takšna žival pogine, je treba o tem obvestiti Prirodoslovni muzej, saj pripada njim.  

Preprečite trk!


Podobno storite, če na cesti trčite v žival. Pokličite center za obveščanje na 112, kjer bodo o trku obvestili higiensko službo in upravljavca lovišča. "Vse voznike želimo opozoriti, da je potrebno postopek spoštovati, saj s tem pripomorejo k trajnostnemu upravljanju v lovišču. Posebej pomembno je to v primeru, ko trk povzročil le poškodbo in se je divjad umaknila od cestišča. S pregledom poškodbe na divjadi nato pristojni ugotavljajo možnost njenega preživetja in ustrezno ravnajo," opozarjajo pri LZS.

Pri vožnji, predvsem ponoči, pa bodite pozorni na opozorilne znake lovskih družin in prometne znake, ki opozarjajo na prisotnost divjadi.


Komentarjev 3
  • Oxxo 21:20 23.januar 2014.

    Znak za divjad pa res pomaga in preprečuje trk z divjadjo... Ko srna skoči pred avto ni nobene rešitve! Razen če ne bomo na magistralkah vozili 20 km/h...

  • Trovlak 21:16 23.januar 2014.

    A lahko pelješ srno na prvem sedežu, če je lepo pripeta z varnostnim pasom? A tisto na dve nogi pa lahko... Kje je fora, da je srna diskriminirana samo zato, ker ima dve nogi več?

  • kukin 20:55 23.januar 2014.

    Če že pišete o lovskih zadevah potem dosledno napišite katere so zaščitene živali. Itak jih ni toliko in vsi državljani jih ne poznajo....verjetno jih pa tudi vi ne, ko o tem že pišete na ta način!