Slovenija
43 ogledov

Povprečni Slovenec zavrže obrok hrane na dan

kontejner, smeti, vrečke Benjamin Kovač
Obrnite zabojnik in preverite, koliko hrane je v njem.

V zabojniku, ki so ga danes obrnili na Špici, ob sotočju Ljubljanice in Gruberjevega prekopa, so našli li veliko odpadkov, ki vanj ne sodijo pa tudi precej hrane, največ kruha, zelenjave in sadja - skratka hrane, ki je tudi sicer največ odvržemo. Zabojnik so prevrnili udeleženci tematske akcije, ki jo je organiziral zavod Buna.

V Sloveniji je bilo v letu 2011 zavrženih skoraj 168.000 ton hrane oziroma 82 kilogramov na prebivalca. To je približno za 300 obrokov hrane, kar pomeni, da povprečni Slovenec zavrže skoraj en obrok dnevno, je pojasnila predstavnica zavoda Buna Živa Lopatič.

V zavodu Buna predlagajo, naj ljudje kupijo le to, kar potrebujejo oz. naj porabijo hrano, ki jo že imajo. Posameznikom pa celo priporočajo, naj sami kdaj obrnejo svoj zabojnik za smeti in preverijo, kaj vse je pristalo v njem.

Sicer pa so udeleženci tematske delavnice so ugotovili tudi, da je v črnem zabojniku, ki so ga obrnili, zelo malo smeti, ki bi lahko bile v njem. Le nekaj plenic in mačjega peska, vse ostale smeti pa bi lahko ljudje ločili oziroma razvrstili v druge zabojnike.

Tematska delavnica Obrnimo zabojnike poteka tudi v sodelovanju s Snago Ljubljana. Dejavnosti v okviru akcije Pojej naprej pa bodo nadaljevali v ponedeljek, ko bodo v sodelovanju z Gostilno dela v Ljubljani pripravili kuharsko delavnico, na kateri bodo pripravljali jedi iz ostankov hrane.

 

Komentarjev 3
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:12 07.december 2014.

    pa naj hrano iz zabojnikov dajo divjim živalom ali karkoli ,vse se da skoristit,ampak ker morajo živali jesti brikete in podobno sranje je tako kot je.hrano vržemo včasih tudi stran saj večkrat zanič,ker ne pričakuješ slabe kvalitete.večinoma pojedo sosedove kure ...prikaži več ampak se kdaj tudi vrže stran.sem takoj za to da se hrana spravi v pomije samo naj si jo odpeljejo recimo lovec ,ki vozi hrano na mrhovišče.tako medvedov ne bo več na robu vasi ampak bo ostal globoko v gozdu ,ker bo imel kaj jesti

  • Lavdan 02:31 07.december 2014.

    Vso odvrženo hrano je nekdo plačal. Ker ima se na žalost tako lahko obnaša.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:36 06.december 2014.

    jz nikol ne mečm stran ker vedno vnaprej premislm kok bom česa pojedu. ne razumem tistih k stran mečejo hrano pa se obnašajo k slon v trgovini s porcelanom.