Zdravje > Prehrana
473 ogledov

Povzroča raka na debelem črevesu

Meso Profimedias
Večje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju

Strokovnjaki z Univerze v Utrechtu so ugotovili, da ne smemo jesti preveč rdečega mesa, saj lahko poveča tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.

Rdeče meso naj bi bilo povezano z rakom zaradi rdečega barvila, povezavo pa so potrdili na laboratorijskih miškah. Bakterije namreč rdeče barvilo pretvorijo v spojino, ta pa lahko v večjih količinah pripomore k nastanku raka. To stori tako, da povzroča poškodbe na stenah črevesja. Ko poskuša naše telo popraviti nastalo škodo, pa s tem lahko nastajajo tudi rakave celice.

Razvija se brez očitnih znakov

Rak na debelem črevesju in danki je sicer drug najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. “Gre za obliko raka, ki se lahko v našem telesu brez nekih očitnih znakov razvija zelo dolgo. Razno zaradi tega veliko tovrstnih rakov odkrijemo šele, ko je bolezen že v zelo razvitih fazah, ko zdravljenje ni več tako uspešno,” pravijo.

Raka na debelem črevesu in danki pa lahko zelo uspešno zdravimo, če ga odkrijemo dovolj zgodaj. To si želijo s Programom Svit tudi doseči. “S preventivnimi pregledi blata si želimo, da bi dovolj zgodaj odkrili čim več bolezenskih sprememb v zgodnji obliki. Bolezen je namreč v začetni fazi popolnoma ozdravljiva. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb, polipov, to obliko raka lahko celo popolnoma preprečimo,” dodajajo.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.