Slovenija > Črna kronika
30 ogledov

Požar dolg tri do štiri kilometre

Travniški požar Profimedias
Požar, ki je danes izbruhnil ob železniški progi nad Črnim Kalom, ne ogroža nobene vasi, je povedal vodja intervencije Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper. Nekatera požarišča pa še vedno niso pod nadzorom, saj so gasilci zaradi neprehodnosti terena precej odvisni od pomoči helikopterjev Slovenske vojske.

Trenutno je na terenu okoli 180 gasilcev, ki jih bo ob 21. uri zamenjalo sto novih. Ponoči bodo intenzivnost gašenja zmanjšali, na nevarnih in neprehodnih območjih ne bodo gasili. Gasilci bodo požar obvladovali z območij, ki so varna, je povedal Glavina.

Po informacijah Slovenskih železnic je dolina še vedno v dimu in zaenkrat ne kaže, da bo železniška proga na relaciji Petrinje-Rižana kmalu odprta.

Dim od požara se lahko širi tudi do okoliških vasi, zato predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper Milan Krek svetuje, naj ljudje spremljajo dogajanje in upoštevajo navodila pristojnih.

"Dim draži oči in zgornji del dihal, zato je smiselno, naj se ljudje umaknejo v notranjost in zaprejo okna. Še posebej naj bodo pozorni srčni bolniki, astmatiki in drugi, ki imajo sicer že težave z dihali. Redno naj jemljejo zdravila, po potrebi pa naj se pravočasno umaknejo z območja in se posvetujejo z zdravnikom," je še dejal Krek, ki sicer dodaja, da so požari na Krasu vsakoletna izkušnja in zaupa pristojnim službam ter prebivalcem, da vedo, kako ravnati v takih okoliščinah.

Uradno vzrok požara še ni znan, so pa vsi požari nastali ob železniški progi, je povedal Glavina.

Velik požar ob železniški progi od vasi Črnotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od tri do štiri kilometre izbruhnil danes, nekaj pred 15. uro.

Glede okoliščin požara pa so na Slovenskih železnicah navedli, da požarna ogroženost za območje, kjer je prišlo do požara, ni bila razglašena, da pa so v trenutnih poletnih vremenskih pogojih z burjo "idealni pogoji, da iz iskre nastane požar".

Ob tem na Slovenskih železnicah poudarjajo, da redno odstranjujejo vegetacijo ob progi in da z gasilci dobro sodelujejo. Navajajo še, da je to gorska proga, z naklonom 26 promilov, po kateri vozijo vlaki, težki od 1000 do 1500 ton.

Tudi po informacijah Slovenskih železnic na območju, kjer je izbruhnil požar, ljudje niso ogroženi.

"V vasi Podpeč pri Črnem Kalu gori! Gorijo dvorišča, ljudje rešujejo sami kar se da rešit! Pogoreli so pašniki ob vasi, gori ljudem pred vrati hiše, gori okoli cele vasi, in ne samo Podpeč ... Tudi vas Dol ... domačini in gasilci se borijo kot nori!!," je na svojem Facebook profilu zapisal uporabnik Erli Šorja. Za požar krivi Slovenske železnice, ki niso zgradile protipožarnega zidu.  "To se ponavlja večkrat na leto. Poleti pa sploh! O tem so dobro obveščeni, vendar nič ne ukrepajo," piše.  

"Požar je večjih razsežnosti in vsi smo v nevarnosti! Prosim če to pride do medijev, kajti zdaj gremo na vse ali nič! To je preseglo vse meje! Otroci so se igrali par minut preden je vse zgorelo na tistem mestu, kajti piha in vse je suho! Požar se je razširil v par minutah in zajel vso vas!" še opisuje. 

Hkrati divja večji travniški požar še med Kozino in Rodikom, več informacij sledi ...

 

Požar v Kranju

"‎Danes pred 15. uro je na Primskovem v Kranju zagorelo ostrešje večjega trgovskega objekta," so nam sporočili kranjski policisti. Požar je pogašen, poškodovana ni bila nobena oseba, kolikšna je škoda in kakšen je vzrok pa še ugotavljajo. 

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bila celotna streha pokrita s fotovoltaiko. Gasilci JZ GRS Kranj, PGD Primskovo, Britof, Kokrica, Breg ob Savi, Stražišče, Suha, Predoslje in Bitnje so s pomočjo avtolestve požar pogasili z vodo. Po prihodu odgovornih oseb na kraj dogodka so vstopili v prostore trgovskega objekta, odklopili fotovoltaiko in posesali vodo iz več poslovnih prostorov, ki se je natekla zaradi gašenja. Ob dimnikih so odprli streho in razkopali žarišča. Pogorelo je približno 800 kvadratnih metrov strehe. 

Bralec nam je poslal spodnji fotografiji ...

Komentarjev 2
  • macola 20:58 07.avgust 2016.

    Haloooo....3 URE in POL....res ste ažurni! Požar je pod kontrolo in nihče ni v nevarnosti...ne zavajajte z butastimi naslovi in raje spremljajte preko drugih medijev, če že sami niste sposobni stvari preverit....pa popat fotke firbcev....poden od žurnalizma!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:46 07.avgust 2016.

    Če je krivo neustrezno vzdrževanje železnice; bo kdo odgovarjal?