Slovenija
85 ogledov

Požar na Sveti gori: Gasilci se bojijo vetra

Požar na Sveti gori Bralec Aljaž
Gasilci nadaljujejo z gašenjem požara na Sveti gori, ki ga je včeraj popopoldne zanetila strela. Pomaga jim helikopter slovenske vojske.

Na prizorišču je trideset gasilcev, ki tako kot včeraj s pomočjo helikopterja poskušajo omejiti požar na težko dostopnem, severnem pobočju Svete gore na Novo Gorico. 

Kot je povedal vodja intervencije Andraž Pavlin, so gasilci ponoči dobro opravili svoje delo, vendar je ponovno zagorelo na nekaj požariščih, saj kljub pričakovanjem ponoči ni bilo dežja. Manjša požarišča bodo tako poskušali pogasiti preko dneva, bojijo pa se predvsem vetra, ki bi jim delo močno otežil. 

Požar zanetila strela

Sicer je zagorelo včeraj, nekaj po 14 uri in na  neprehodnem in zelo strmem območju, ko je bilo na terenu  približno 80 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, med njimi je tudi ekipa gasilcev, ki se v sežanskem Zavodu za gasilno in reševalno službo usposabljajo za gašenje požarov v naravnem okolju.

V popoldanskem času je gasilcem prišel na pomoč pri gašenju tudi helikopter Slovenske vojske, ki vodo zajema v reki Soči.

 

Zaradi težav, ki so jih pri gašenju požarov na tem območju že imeli, so takoj aktivirali tudi pirotehnika iz Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, saj so na območju slišali nekaj pokov bojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Pogorelo naj bi 15 do 20 hektarov gozda.

Komentarjev 1
  • zdrej 16:43 26.julij 2016.

    tukaj bi lahko EU nabavila 2 do 4 super tankerje (B747), ki so kjerkoli po evropi nekje v roku dveh ur po aktivaciji. S tem bi požare omejili oz upočasnili, potem bi lokalni gasilci z že obstoječimi sredstvi pogasili do ...prikaži več konca. Glede na to kakšne so plače v Bruslju bi to ne bil velik zalogaj.