Avto
20 ogledov

Pozimi navigacijske naprave ne puščajte v vozilih

Navigacija traffic live Andrej Leban
Zaradi tatov prenosne navigacijske naprave nikoli ne smete puščati v vozilu. V zimskem času je še ena nevarnost, ki preti tovrstnim napravam.

Pri TÜV Nord, vodilni neodvisni organizaciji za tehnični nadzor, lastnike mobilnih navigacijskih naprav svarijo naj jih v zimskem času ne puščajo v vozilih. Vzrok niso tatovi, pač pa mraz. Naprave so po ugotovitvah nemške organizacije zelo občutljive na zelo nizke temperature.

Degradacija baterije

Ranljive so zlasti napajalne baterije in LCD prikazovalniki. Baterija, ki je izpostavljena nizkim temperaturam, ne izgubi le hitreje moč, ampak se podaljša tudi čas polnjenja. Temperature pod lediščem lahko vplivajo tudi na delovanje LCD zaslonov. Tekoči kristali se na dotik pri nizkih temperaturah odzovejo z zamikom.

Za prenosne naprave so nevarna tudi močna temperaturna nihanja. Če imamo čez ledeno noč navigacijo spravljeno v predalu v avtomobilu in temperaturo kabine zjutraj ogrejemo na običajno vrednost, se lahko v navigacijski napravi nabere vlaga. Zaradi nabiranja vlage lahko pride do poškodbe elektronskih komponent, možen je tudi kratek stik in odpoved delovanja naprave, opozarjajo pri TÜV Nord.

Proizvajalci navigacijskih naprav sicer v navodilih za uporabo opozarjajo, da ne sme biti presežena temperatura pri kateri se uporablja prenosna naprava. Temperaturni razpon za optimalno delovanje naprave je med pet stopinj po ničlo in 55 stopinjami Celzija. Pri nižjih temperaturah se življenjska doba naprave zniža.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 21:00 27.januar 2015.

    Ali naj potem tudi radio odšraufam iz avta? Tudi tam je LCD zaslon, ponavadi še večji...