Vizita za živali > Novice
170 ogledov

Pozimi večkrat zapustijo brlog

Medo
1/20
EPA
Poznamo kar osem vrst medvedov, najbolj priljubljene so pande in severni medvedi.

Danes obstaja osem vrst medvedov. Poleg rjavega medveda (ursus arctos), ki ima več podvrst, imamo še znano pando (ailuropoda melanoleuca), severnega medveda (ursus maritimus), termitskega medveda (melursus ursinus), očalarja (tremarctos ornatus), ameriškega črnega medveda (ursus americanus) in azijskega črnega medveda (ursus thibetanus).

Medvedi spadajo med največje zveri, največji so severni medvedi, ki so lahko daljši od treh metrov. Samci tehtajo do 600 kilogramov, nekateri lahko presežejo celo 800 kilogramov. 

Pozimi ne spijo

V Sloveniji imamo po grobih ocenah okoli 400 rjavih medvedov, ki spadajo med zavarovane živali. V preteklosti je naseljeval celotno Severno Ameriko, večino Evrope in severne Azije, danes pa je marsikje iztrebljen.

Rjavi medvedje v nasprotju s prepričanjem pozimi ne spijo. Pozimi mirujejo v brlogu, se jim pa res malce zniža telesna temperature in upočasnita srčni utrip ter dihanje. Brlog pozimi tudi večkrat zapusti in si poišče kaj za pod zob. Rjavi medvedi se izognejo človeku in niso napadalni. Nevarni postanejo le, če jih presenetimo ali se jim preveč približamo.

anja.scuka@zurnal24.si   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.