Slovenija
45 ogledov

Poziv interesentom za nakup Adrie Airways

slovenija 03.02.11., letalo, adria, foto: adria airways adria airways Le še v spominu ...
Objavljen je poziv vlagateljem, ki jih zanima nakup več kot 90-odstotnega deleža letalskega prevoznika Adria Airways.

Adria Airways, d. d., (»Adria«) je slovenski nacionalni letalski prevoznik,  ki je v lanskem letu prepeljal več kot 1,1 milijon potnikov. Adria leti na 30 rednih linijah po Evropi, ter nudi čarterske polete na najrazličnejše destinacije. Letalska družba ima največji tržni delež v Sloveniji ter močno pozicijo zlasti na Balkanu in v Srednji Evropi, preko sekundarnih baz v Prištini, Tirani in Lodžu. Je dolgoletna članica združenj IATA in Star Alliance.

Tako je opisana Adria v pozivu interesentom. Poudarjeno je še, da "Adria predstavlja edinstveno naložbeno priložnost za nakup evropskega nacionalnega prevoznika z globalnim dosegom in prepoznavno blagovno znamko".
 
Naprodaj je skupno 91,58-odstotni delež družbe, pri čemer je v lasti države 69,87-odstotni, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 19,63-odstotni in Slovenskega državnega holdinga (SDH) 2,08-odstotni delež.

Nazadnje neuspešno 

Zadnji postopek prodaje Adrie Airways se je končal neuspešno. Začel se je avgusta 2012, ko je nekdanja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS, ki je zastopala državo, objavila mednarodni poziv za javno zbiranje ponudb za 74,87-odstotni delež v slovenskem letalskem prevozniku. Poleg države so ga prodajale še Nova Ljubljanska banka, Abanka Vipa, PDP, Hypo Alpe Adria Bank in Unicredit banka Slovenija.

Komentarjev 2
  • Xerxes 16:07 01.julij 2015.

    Zakaj bi kdo sploh kupoval letalsko družbo? Velikim je ceneje preprosto parkirati lastna letala in morebiti zaposliti kako stevardeso, ki govori slovensko. V EU je načelo prostega neba, torej ni ovir. Samo kaj, ko smo premajhno tržišče in nikogar ne zanimamo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:22 01.julij 2015.

    Tega noče noben kupovt...vsi kupujejo samo naložbe ki se jim povrnejo v parih letih.