Slovenija
337 ogledov

Poziv zveze potrošnikov glede plačljivih programov Pop TV in Kanal A

Scena 24.04.12, televizija, pilot, foto: shutterstock Žurnal24 main
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes pozvala operaterje, ki ponujajo TV-programe, da programe Pro plus, če bodo ti postali dodatno plačljivi, v svojih shemah ponudijo ločeno in s tem omogočijo potrošnikom možnost izbire o tem, kateri plačljivi programi bodo v njihovih paketih.

Televizijska programa POP TV in Kanal A bosta s 16. januarjem prenehala z oddajanjem prek digitalnega prizemnega omrežja. Za gledalce, ki televizijske programe spremljajo izključno prek navadne sobne ali strešne antene, ogled teh dveh programov tako ne bo več mogoč. Za nadaljnje spremljanje pa se bodo gledalci morali naročiti na enega od operaterjev, ki ponuja TV-programe.

Posledično gre pričakovati tudi podražitev paketov televizijskih programov pri ponudnikih kabelske, satelitske in IP-televizije. Pro plus naj bi namreč po poročanju portala od kabelskih operaterjev zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika.

Kabelski operaterji za Kanal A in Pop TV doslej namreč naj ne bi bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa brezplačno na voljo v zraku.

pop tv | Avtor: Miro Majcen Miro Majcen
V ZPS so zaenkrat previdni glede nadaljnjega razvoja dogodkov v zvezi z umikom dveh glavnih programov Pro plusa iz zraka. Na vprašanje glede možnosti podražitve paketov TV-programov kot posledica morebitnega dodatnega plačila operaterjev Pro plusu pa so sporočili, da mora "potrošnik imeti možnost izbire, kateri plačljivi programi bodo v njihovem paketu".

Zato operaterje pozivajo, da programe Pro plusa "izvzamejo iz vseh paketov in jih potrošnikom ponudijo posebej, če bo zanje treba plačati".

V ZPS še pravijo, da bodo operaterji v primeru sprememb cen paketov morali o tem obvestiti naročnike najmanj 30 dni pred spremembo. V tem času ima potrošnik možnost, da brez odpovednega roka, brez plačila pogodbene kazni ali ostalih stroškov odstopi od naročniške pogodbe, če se s spremembami ne strinja.

Kot so še zapisali, si ZPS že dlje časa prizadeva, da bi potrošniku omogočili več pravic ob zamenjavi pogodbenih pogojev s strani operaterja, pri čemer se predvsem zavzemajo, da se potrošniku do konca obdobja vezave pogoji ne spremenijo.

televizija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • erikkk 02:12 15.januar 2017.

    POP TV je zame en navaden sranje ... ponavad pogledam samo dnevnik, a če ga ne bo ga pač ne bo ... sej bo pa tu še RTV ljubljana in še kdo ... tako da na plačilo POP TV in ...prikaži večn A Kanal naj kar pozabja ... jih ne bom pogrešal ..Vrjamem pa da bodo v bližnji prihodnosti kmalu zamenjali ploščo ... a bodožal izgubili gledaniost..Je pa zanimivo kako so nekateri antipodjetni ... sami sebi režejo krila .. bedaki

  • Omega_v6 12:22 03.december 2016.

    Bodimo vsaj malo demokratični in naredimo tako kot zveza potrošnikov svetuje!! To bo PRO plus postavilo na realna tla in na hitrco bodo videli ali so res najbolj gledana televizija!! Zakaj neka vsiljevati če tega neboš gledal?? Kdor pa hoče ...prikaži več pa naj plača!! Ne vidim zakaj plačevati nekomu,ki vsakih 15 minut vrti 7 minut reklame!! Prav tako bi morali narediti z nacionalko kdor hoče naj plača kdo pa ne mara pa teh programov pač NIMA !!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:14 03.december 2016.

    rtv slo ukint naročnino,tudi nogometa ne predvajajo ,a obvezno plačujem za nič