Slovenija
23 ogledov

Legalizacija konoplje v znamenju razprtij organizatorjev

marihuana marš
1/11
Anže Petkovšek
V Ljubljani se danes na dveh lokacijah zavzemajo za legalizacijo marihuane in predavajo o njeni uporabi v preventivne in zdravstvene namene.

Marihuana marš, ki ga pripravlja Študentska organizacija Univerze v  Študentskem kampusu poteka v obliki festivala kulture konoplje, na katerem obiskovalce osveščajo glede poznavanja in razumevanje konoplje in subkultur, ki so se razvile v povezavi z njo. Za udeležence so pripravili   predavanja in okrogle mize na temo prepovedanih drog. Obravnavajo tudi učinke represije, ki jo čutijo zaradi prepovedi uživanja konoplje. Med temami pa bosta tudi konoplja v preventivi ter varna in učinkovita uporaba zdravilne konoplje.

Zvečer se bodo zvrstili koncerti skupin Elvis Jackson, Red Five Point Star, General Woo i Funksteri. Vstopnina za večerni koncert je pet evrov v predprodaji oziroma sedem evrov na vhodu. Po festivalu bo za najbolj vztrajne v Klubu K4 brezplačen After party Marihuana marš.

Ker se v Študentski Iskri z odločitvijo ŠOU v Ljubljani ne strinjajo, so se odločili organizirati svoj dogodek. 

V Študentski Iskri namreč menijo, da je lokacija Marihuana marša slabo izbrana. Prepričani so namreč, da organizacija dogodka na študentskem kampusu pomeni "izgubljanje še tisto malo aktivističnega, kar je vseboval včasih". Z organizacijo Hašišarske fronte na Kongresnem trgu želijo opozoriti na škodljivost prohibicije in zahtevati njen konec, pa tudi opozoriti na nesprejemljivo ravnanje študentske organizacije.

Nasprotujejo tudi temu, da bo del dogodka plačljiv. To je po njihovi oceni nesprejemljivo za politično manifestacijo in kaže, da je motiv za organizacijo dogodka "predvsem promocija kampusa in podjetij študentskih funkcionarjev". "Zaradi bolj poznanih imen, večjega števila nastopajočih in odmevnosti dogodka, je posledično potrebno kriti večje stroške. Zato bo na sam večerni koncert minimalna simbolična vstopnina, s katero bomo pokrili stroške izvajalcev. Osrednji, glavni del dogodka pa ostaja brezplačen, prav tako je brezplačen tudi afterparty v Klubu K4," so nam na ŠOU pojasnili odločitev, da za koncertni del zaračunajo vstopnino.

Tudi na Hašišarski fronti potekajo predavanja o celostnem zdravljenju s konopljo in o prepovedi konoplje. Zvečer pa organizirajo glasbene nastope Astrid Lindgren in Prismojenih profesorjev bluesa.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:05 21.april 2016.

    Vse po sistemu oblastnikov - DELI in VLADAJ . Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee