Slovenija
64 ogledov

Kanglerju niso potrdili mandata

Boris Popovič Suzana Kos
Državni svet na tajnem glasovanju ni potrdil mandata mariborskemu županu v odstopu Francu Kanglerju.

Državni svet na tajnem glasovanju ni potrdil mandata mariborskemu županu v odstopu Francu Kanglerju.

"Priča ste lustraciji, ki so jo organizirali levičarji v državnem svetu," je po seji povedal Kangler in napovedal, da se bo pritožil na ustavno sodišče.

Ko so ga pred sejo želeli vprašati, ali namerava odstopiti tudi kot državni svetnik, potem ko je pred dnevi že odstopil z mesta mariborskega župana, je novinarje prosil, naj ne silijo vanj.

Za današnje Delo Kangler pa je povedal, da je presenečen nad medijskimi pritiski, naj odstopi tudi kot državni svetnik, in da ne razume, zakaj se ti pritiski izvršujejo samo nad njim. Povedal je, da čuti velik pritisk tudi z levice, čeprav ne ve, česa je osumljen, in dodal, da se ob morebitnih preiskavah na imuniteto ne bo skliceval.

"Prepričan sem, da sem bil izvoljen legitimno," je še poudaril Kangler.

Predsednik bo Bervar

Na predlog novoizvoljene mandatno-imunitetne komisije so v paketu najprej potrdili 38 od 40 svetnikov. O potrditvi mandata Francu Kanglerju in Jerneju Verbiču so svetniki odločali ločeno, o vsakem posebej. Verbiča so po poročanju nekaterih medijev potrdili.

Za novega predsednika DS so izvolili Mitjo Bervarja, za podpredsednika Stojana Binderja, sekretar bo še naprej Marjan Maučec.

Popovič: Ne mečite vseh v isti koš

Ustanovne seje se je udeležil tudi koprski župan Boris Popovič, zoper katerega je bilo tudi vloženih več ovadb in sodnih postopkov. Dejal je, da ne gre vseh metati v isti koš. Kot je poudaril, so bile obtožbe in ovadbe zoper njega neosnovane. Prepričan je, da dela dobro, in poudarja, da ima tudi "podporo velike večine občank in občanov".

Nasprotno pa je Kangler po Popovičevih besedah izgubil podporo volilk in volilcev, in to "velike večine ali pa skoraj vseh". In če se je odločil, da odstopi kot župan, bi moral zdaj ravnati enako in odstopiti tudi kot državni svetnik. Kot je pojasnil koprski župan, so namreč v državnem svetu zato, ker imajo moč in zaupanje v svojih lokalnih okoljih.

 

Komentarjev 30
  • Veteran 20:27 16.december 2012.

    Ne razumem kako so lahko po tem sistemu potrdili mandat Popoviču!!??

  • privat 07:58 15.december 2012.

    kaj oni mislijo ...da jih tretiramo v svojih glavah drugače?? Vsi ste isti in nekoč boste odgovarjali narodnem in ne fašističnem sodišču!!

  • tomazz 11:42 13.december 2012.

    "Prepričan sem, da sem bil izvoljen legitimno," je še poudaril Kangler.Saj že 20 let delujejo legitimno. In nikogar pravnomočno ne obsodijo. Vse v imenu njihove legitimnosti. Sram te bodi! Zgin v luknjo! Upam, da doživim čas, ko ...prikaži večo domine začnejo padati.