Zdravje > Prehrana
3715 ogledov

Poznate razliko med "porabiti do" in "uporabno najmanj do"?

 Rok uporabe za živila V. L.
Potrošniki v glavnem še vedno najprej preverimo rok uporabnosti. Rok uporabnosti je na izdelkih označen ali kot datum minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) ali kot datum uporabe (porabiti do).

Od danes naprej velja uredba o zagotavljanju informacij na živilih potrošnikom, po katerem bo odslej obvezno podajanje informacij o hranilni vrednosti predpakiranih živil. Obvezni bodo podatki o energijski vrednosti, količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli.

Potrošnik mora biti primerno informiran o sestavi živil, kar mu olajša prepoznavanje in izbor živil, ki podpirajo zdravje, so ob začetku veljave novih pravil v sporočilu za javnost poudarili na Inštitutu za nutricionistiko, kjer poudarjajo, da gre za dobrodošlo in prelomno novost za potrošnike.

Porabimo namreč veliko predpakiranih živil, zato postajajo embalaže pomembno orodje za obveščanje potrošnika, na katerih morajo biti informacije na označbah točne, jasne in razumljive potrošniku, so dodali.

zamrzovalnik živila | Avtor: Profimedias Profimedias

Kaj in kako preverjamo?

Potrošniki v glavnem še vedno najprej preverimo rok uporabnosti. Rok uporabnosti je na izdelkih označen ali kot datum minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) ali kot datum uporabe (porabiti do). V raziskavi Evropske agencije za varnost hrane, je sedemdeset odstotkov slovenskih anketirancev menila, da poznajo razliko pri označevanju roka uporabnosti, vendar se je po pretečenem roku uporabnosti kar polovica odločila, da takšna živila vrže v smeti. 

Živil po preteku datuma "porabiti do" ne uporabljajte

"Porabiti do" označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo, "uporabno najmanj do" pa označuje datum minimalne trajnosti, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( Nijz), kjer navajajo tudi natančna navodila, ki si jih velja zapomniti, saj nekatera živila prehitro vržemo v koš

  • Rok "porabiti do" je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže mleto meso, sveže solate...
  • Upoštevajte navodila za shranjevanje, kot so "hraniti v hladilniku" ali "hraniti pri temperaturi 2 - 4 stopinje C", saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila in se lahko zastrupite
  • Če hrano kmalu po nakupu doma pravilno zamrznete, je lahko rok uporabnosti daljši od roka"porabiti do". Vendar morate pri tem upoštevati vsa morebitna navodila na embalaži, kot so zamrzniti do datuma "porabiti do" in "iz zamrzovalnika vzeti neposredno pred uporabo" ali "pred uporabo temeljito odtajati in uporabiti v 24 urah"
  • Ko živilo, ki ima naveden datum "porabiti do" odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila za shranjevanje in uporabo, kot je na primer "porabiti v treh dneh po odprtju", ter ne pozabite, da je treba to živilo porabiti do navedenega datuma.

"Uporabno najmanj do" označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost

  • Živila so po tem datumu varna za uporabo, če upoštevate navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začenjajo izgubljati okus in teksturo.
  • Rok "uporabno najmanj do" je naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih (testenine, riž), konzerviranih in drugih živil (rastlinsko olje, čokolada...)
  • Preden zavržete staro hrano, katere rok "uporabno najmanj do" je pretekel, preverite, ali je embalaža nepoškodovana ter ali ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus.
  • Ko živilo, ki ima naveden datum "uporabno najmanj do" odprete, upoštevajte vsa morebitna navodila, kot je na primer "porabiti v treh dneh po odprtju".

Živila z neomejenim rokom uporabe

Večina živil ima rok uporabe, se pa najdejo tudi taka, pri katerih ni rabite skrbeti, kdaj se jim le-ta izteče.

  • Med – Med je zahvaljujoč posebnim encimom, ki praktično zavirajo rast bakterij, idealno živilo za dolgotrajno hranjenje. V primeru, da se kristalizira, postavite kozarec medu v toplo vodo in ga nežno mešajte, da se stopi.
  • Beli kis – Zaradi visoke vsebnosti kisline, bo kis ostal nespremenjen, dokler ne porabite zadnje kapljice.
  • Žgane pijače – Pravijo, da žgane pijače z leti le še pridobivajo na žlahtnosti. Hranite jih v hladnem in suhem prostoru.
  • Vanilijev ekstrakt – Pravi, 100-odstotni vanilijev ekstrat lahko uporabite kadarkoli. Zaradi vsebnosti alkohola je ekstrakt vedno svež. 
  • Posušen fižol – Vsebuje veliko proteinov in vlaken in dolg rok uporabe.
  • Riž – Tudi riž ima dolg rok uporabe. Poskrbeti morate le, da ga hranite v tesno zaprti posodi, da se v njem ne zaredijo kakšni nepovabljeni gosti. Edina izjema glede roka uporabe je rjavi riž, ki vsebuje olja, zaradi katerih lahko hitreje postane žarek. 
  • Sol – Sol je živilo, ki nima roka uporabe, v kolikor ni jodirana. Jodirana sol ima rok uporabe okoli pet let.
  • Sladkor – Tako kot sol tudi sladkor nima roka uporabe. V kolikor po določenem času nastanejo grudice, jih preprosto razdrobite.
  • Instant kava – Instant kava prav tako spada med živila, ki so vedno dobra. V nasprotju s sveže mleto kavo namreč ne vsebuje vlage.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.