Magazin > Film & Glasba & TV
60 ogledov

Pozobali so Rozino

scena 07.01.14, Roman Rozina, Zupanski kandidat Gams, razglasitev zmagovalnega r Anže Petkovšek
Nagrada. Morda ptica z 12 tisoč evri priletela v roke Romana Rozine za roman Županski kandidat Gams.

Natečaj Modra ptica, ki se lahko pohvali z najvišjo denarno nagrado za literaturo v Sloveniji (12 tisoč evrov bruto), je po lanskem Vinku Möderndorferju in predlanski Stanki Hrastelj včeraj dobil tretjega zmagovalca.


Najboljši roman za odrasle, ki je bil tema letošnjega natečaja, je napisal Roman Rozina, ki se je za nagrado potegoval v družbi Mihe Mazzinija (Izbrisana), Žige Valetiča (Optimisti v nebesih) in Zorana Šteinbauerja (Ljubezenski vrtiljak), žirijo pa navdušil z Županskim kandidatom Gamsom, zgodbo o politiki v dolini šentflorjanski, ki jo izpisuje "v maniri duhovite satire".

O politiki za nepolitike

"Knjiga je nastala zaradi mojih razmišljanj o politiki kot stvari, ki nas morda osebno niti ne zanima tako zelo, ampak politika se zanima za nas in nam kroji življenje," je o razlogih, ki so ga pred dvema letoma spodbudili k pisanju, v katerem tudi resne stvari včasih jemlje z neresne plati, povedal Rozina in poudaril, da ne gre za oceno političnih razmer, temveč za odziv na dogajanje.

Županski kandidat Gams bo natisnjen v dva tisoč izvodih, prav tako pa natis čaka preostale tri romane, ki so prišli v ožji izbor. Nobeden izmed omenjene četverice po besedah žiranta in urednika pri Mladinski knjigi Zdravka Duše ni žanrsko ekscesen, vsi pa se ukvarjajo s sodobno problematiko, čeprav je pri preostalih delih, ki so prispeli na natečaj, Duša opazil ravno nasprotno: "V oči mi je padlo, da junaki zelo radi bežijo iz Slovenije, mogoče zato, ker živijo v okolju, v katerem se dogajajo izbrisani, korupcija, protesti ... Tisti, ki niso šli v tujino, pa so odšli po zgledu fantazijskih romanov, nekateri tudi v vzporedne svetove".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.