Slovenija
61 ogledov

Doplačila do 11 evrov

ljubljana 24.02.2012 zaprta lekarna Ljubljana Mirje, stavba; foto:Sasa Despot Saša Despot
Terapevtske skupine zdravil. Zdravstvena blagajna pritiska na farmacevte.

Najvišje doplačilo za zdravila za zniževanje krvnega tlaka bo po današnji uvedbi novih terapevtskih skupin zdravil (TSZ) znašalo 9,45 evra, najvišje doplačilo za zdravila, ki znižujejo holesterol pa 11,09 evra. "Gre za informativne izračune doplačil, ki se bodo v naslednjih dneh spreminjali," pravi Damjan Kos z zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). "Farmacevtska industrija ceno zdravil najvišji priznani vrednosti v terapevtski skupini zniža nekaj dni po uvedbi nove TSZ," dodaja Kos.

Na ZZZS poudarjajo, da je v vsakem večjem razredu TSZ vsaj eno tako, ki ga ni treba doplačati, ter da gre za primerljiva zdravila in pri njihovi zamenjavi ne morejo nastati težave.

Zdravil ne bodo menjali

Zdravila za znižanje krvnega tlaka v Sloveniji jemlje 310.000 ljudi, zdravila za znižanje holesterola pa 220 tisoč ljudi. Večinoma gre za starejše ljudi. "S strokovnega in etičnega vidika je nedopustno, da bi bolnikom z urejeno terapijo to menjavali, saj mu s lahko tem dejansko škodimo," pravi predsednik sindikata družinskih zdravnikov Igor Muževič. Bolnikom, ki že imajo predpisana zdravila, družinski zdravniki ne bodo predpisovali drugih zdravil, čeprav bodo morali zato doplačevati. Zdravila, ki jih ni treba doplačevati, pa bodo predpisovali bolnikom, ki jim terapijo uvajajo na novo, če bodo presodili, da so zanje primerna.

Komentarjev 1
  • zcmr 23:23 06.januar 2014.

    Lopovstvo na kvadrat.Prisiljen si placevati obvezno zavarovanje,placujes se dodatno zavarovanje..a glej lopovski drzavi se ni dovolj ,oropa te se za doplacilo zdravil.Ta drzava resnicno skrbi da denarja s katerim svinje ob koritih polnijo zepe nikoli ne zmanka.