Slovenija
17 ogledov

Ideološke delitve med protestniki

slovenija 30.11.12. protesti v ljubljani, protest proti oblasti, foto: sasa desp Saša Despot
Vseslovenska vstaja. V Ljubljani dva shoda. Varovanje policistom, ki so v pripravljenosti od novembra.

Državo bo jutri zajela protestna Vseslovenska vstaja, kot so jo poimenovali pobudniki. V Mariboru se bo vstaja začela ob 16.30 na Trgu Leona Štuklja, v Ljubljani pa se bosta ob 15. uri začeli dve, ena kot vse do zdaj na Kongresnem trgu in ena pred parlamentom.

Nihče jih ne predstavlja

Slednjo organizira Odbor prve vseslovenske vstaje, ki je med nekaterimi protestniki naletel na odpor, saj naj bi za njimi stali tudi neoliberalno usmerjeni posamezniki. "Nismo vodeni s strani Janše," pravi predsednik panevropskega gibanja Laris Gaiser, ki zanika, da je del tega odbora, a priznava, da mu je idejno blizu. "Odbor poskuša povezati čim več ljudi, zato so tam različna mnenja. Moja pobuda je, da se predstavniki protestnikov usedemo za skupno omizje s predsednikom vlade, države in državnega zbora ter se pogovorimo o nujnih reformah," pravi Gaiser.

Druga skupina protestnikov, združenih v pobudo Neposredna demokracija zdaj opozarja, da zahtev v imenu ljudi ne more postaviti nihče razen protestniki sami na skupščinah. Te že potekajo v Ljubljani in Mariboru. "V luči tega zavračamo legitimnost samooklicanih odborov in morebitnih modrijanov, ki naj bi se v našem imenu pogovarjali ali celo pogajali z vlado," dodajajo.

Pripravljeni do preklica

Vse shode, predvsem pa gibanje in dejanja protestnikov, bodo spremljali in varovali policisti posebnih policijskih enot. Ti policisti so že od konca prejšnjega meseca v nenehni pripravljenosti in lahko na določeno mesto pridejo v le nekaj minutah, če bi bilo to potrebno. "Pripravljenost za pripadnike posebne policijske enote je bila odrejena zaradi velikega števila napovedanih protestnih zbiranj in potrebe po hitrem odzivanju na varnostne dogodke," pojasnjujejo na policiji.

Pri umirjanju izgrednikov in varovanju mirnih protestnikov konec prejšnjega meseca v središču Ljubljane pa so policistom posebnih policijskih enot, neuradno, morali pomagati še policisti preostalih enot, med drugim tudi kriminalisti in pripadniki specialne enote. Jutri tem sicer ne bo treba čakati na morebitni poziv na pomoč, saj zanje ni omejitev pri koriščenju letnega dopusta in podobnega v tem času. "Pripravljenost za delo za pripadnike posebne policijske enote pa še vedno traja. Odločitev o preklicu bo sprejeta, ko se bodo varnostne razmere toliko umirile, da tak ukrep ne bo več potreben," dodajajo na policiji.

Komentarjev 16
  • Patricijaz 19:27 21.december 2012.

    Pozdravljeni,Lahko lepo prosim podpišete peticijo za izpust protestnikov iz zapora. Med njimi je tudi naš prijatelj, ki je zares nedolžen in mu želimo pomagati.Verjetno s peticijo ne bomo ničesar dosegli, ampak bodo vsaj fantje in vlada videli, ...prikaži več da imamo podporo iz cele Slovenije in sveta.https://secure.avaaz.org/en/petition/Please_help_release_slovenian_innocent_protesters_out_of_prison/Hvala in lep pozdrav! Če se da pošljite še naprej.

  • gec 18:11 21.december 2012.

    jebi ti svojo mamo,ne ljubljančanov izrodek...

  • Žurnalček 18:30 20.december 2012.

    Med 11 min. in 13 min in poslušajte spikera