Slovenija
30 ogledov

Ministrica potrdila: študent bo dražji

drzavna sekretarka, ministrstvo za delo, anja kopac mrak drzavna sekretarka, ministrstvo za delo, anja kopac mrak
Delodajalci bi študenta "spustili" na delo šele po uspešno opravljenem prvem letniku.

Nova reforma študentskega dela ne predvideva omejitev, koliko bodo študenti lahko zaslužili, bodo pa omejeni delodajalci, je včeraj povedala ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Kot je obljubila, bo predlog zakona v javno razpravo poslan v prihodnjih dneh.

Študent naj študira

Stojan Petrič, predsednik skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je ob tem dejal, da bi po njegovem mnenju študenti morali študirati, saj če med študijem delajo, so slabi študenti in slabi delavci. Tatjana Čerin, izvršna direktorica GZS za socialni dialog, pa je povedala, da bo GZS predlagala, naj se novo študentsko delo omogoči študentom šele po uspešno opravljenem prvem letniku študija. Ministrica je namreč obrise predloga včeraj predstavila na skupščini GZS.

Ugodneje od minimalca


Skupna obremenitev za delodajalca naj bi pri študentskem delu po novem znašala 20,88 odstotka, nekaj več kot 15 odstotkov pa naj bi študenti namenjali za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po principu "vsako delo šteje". Skupna obremenitev je po predlogu ministrstva, kot smo poročali že včeraj, približno 43-odstotna. Študentsko delo bo tako še vedno ugodnejše, kot če bi delavca zaposlili z minimalno plačo, a ne tako ugodno, kot je bilo do zdaj, je dejala ministrica.

Kopač Mrakova je včeraj dodala, da bodo omejitve večje pri velikih delodajalcih, ki so fleksibilnejši, obljubila pa je tudi vsaj mesec trajajočo javno razpravo. Zakon naj bi torej vlada sprejemala šele po novem letu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.