Vizita za živali > Novice
3648 ogledov

Pozor: čas gosenic borovega prelca

Gosenice Profimedias
Veterinarji in v Društvu Ambasadorji nasmeha že opozarjajo na nevarne gosenice. Občudujte jih raje od daleč, psi naj se jim ne približujejo, gosenic pa nikar ne pobijajte.

"Podnebne spremembe so čedalje bolj očitne, zato tokrat vse ljubitelje živali opozarjamo na srečanja sprehajalnih živali z gosenicami," nam je sporočila Doroteja Stupar, članica Društva Ambasadorji nasmeha.

Pojasnjuje, da so topla zima in oslabljeni iglavci po žledolomu izpred nekaj let povečali ogroženost slovenskih gozdov zaradi podlubnikov. Med njimi sta za sprehajalce najbolj pomembna in nevarna dva: Pinijev sprevodni prelec (Thaumetopoea pityocampa) in Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea).

Usodne za naše živali 

Ker je teh gosenic vse več so se pri Društvu Ambasadorji nasmeha odločili pozvati skrbnike živali k pazljivosti in sobivanju z naravo. "Sprehajalci psov, pa tudi mačk in dihurjev, ki jih je tudi vse več, naj bodo predvsem pozorni na srečanja s kolonijo kosmatih gosenic saj njihove dlačice lahko povzročijo resne posledice za človeka in usodne za vašega ljubljenčka," svetuje Doroteja Stupar. Opozarja tudi lastnike pašnih živali, ki v svoji okolici opazijo kolonijo gosenic, saj njihove strupene dlačice letijo tudi po zraku.

Opisuje, da se gosenice prelcev na prehranjevanje odpravijo v mraku in potujejo v koloni po ena. Medtem, ko so gosenice Pinijevega sprevodnega prelca bolj aktivne proti poletju,je prav zdaj čas srečanj hrastovega sprevodnega prelca, saj se ob koncu marca in na začetku aprila iz jajčec izležejo gosenice.  

Opozarja, da so dlačice teh zanimivih bitij vsebujejo močan strup, ki pri človeku povzroči pekočo srbečo alergijsko reakcijo na koži, lahko anafilaktični šok. Zelo nevarno je tudi za ostale živali, ki bi si rade pobliže ogledale in povohale gosenice.

Celo nekroza sluznice

"Ob dotiku pasjega smrčka z dlačicami gosenice pride do hudega dermatitisa, s srbečico, bolečino in otekanjem, če pa dlačice pridejo v stik z ustno sluznico, pa to lahko hudo poškodujejo, pride do otekanja in celo nekroze sluznice," opisuje dr. Veronika Radobuljac iz Veterinarske ambulante Vet MB Brežice. Pravi, da lahko vse to spremljajo sistemski znaki anafilaktične reakcije, kot so bruhanje, driska, tresenje telesa, povišana telesna temperatura itd. V takih primerih je potrebna nujna veterinarska pomoč, ker lahko pride tudi do otekanja dihalnih poti in dihalne stiske.

"Kot prva pomoč do veterinarske oskrbe lahko mesto stika blažite s toplimi obkladki; strup je namreč občutljiv na temperaturo. Žal pa lahko samo blažite, izidastrupenega srečanja s tem ne boste spremenili," pravi in dodaja, da je veterinarska pomoč v takih primerih nujno potrebna.

Na povodcu in pozorno

"Težko je nadzorovati vsak korak vašega psa, kadar ste v naravi  in ga spustite s povodca. Zato toplo svetujemo da tisti čas, ko je pes spuščen, pozorno spremljate kje je in kaj počne," svetuje Doroteja Stupar. Živali, ki jih sprehajate in so ves čas na povodcu tudi spremljajte, saj je bolj verjetno da bodo one prej opazile zanimivo procesijo gosenic kot pa vi. 

"Vsako živo bitje ima svoje mesto v naravi, zato tudi če jih srečate, ostanite na varni razdalji in jih občudujte.  Za sprehode ljubljenčkov pa naj velja: najbolj varen sprehod je sprehod na povodcu s pozornim skrbnikom," dodaja.  

Pozor pozor!!Čas gosenic borovega prelca.So zelo zelo strupene za živali in ljudi.Če pes poliže, prežveči njihovo...

Posted by Veterinarstvo Vidic, Ambulanta za male živali on Friday, March 11, 2016
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.