Slovenija
38 ogledov

Pozor, nov val izsiljevalskih virusov

razno 28.03.13. mail, gmial, elektronska posta, racunalnik, foto: jaka dimc Jaka Dimc
Sicert opozarja pred intenzivnim valom okužb, ki se širijo po elektronski pošti.

"Dne 24. 4. 2017 smo na SI-CERT prejeli številne prijave sumljive elektronske pošte, namenjene naslovnikov v Sloveniji. Sporočila so različna, vsa pa vsebujejo priponko oblike dokument_1.zip (v priponki je lahko uporabljena druga številka). ZIP arhiv vsebuje javascript datoteko dokument_1.js, ki poskusi okužiti računalnik. Po prvih pregledih gre domnevno za nov val izsiljevalskih virusov, vendar pa analiza še ni končana," poroča SI-CERT. 

"Sporočila so poslana pod pretvezo nagradne igre trgovskih verig, obiskov predsednika države, ministrov in ministric po različnih državnih ustanovah, prošnje po zastopanju v odvetniških pisarnah, spremembe urnikov rezervacij predavalnic na fakultetah in podobno," opozarjajo. 

Vsem uporabnikom računalnikov svetujejo, naj ne odpirajo ZIP priponk v elektronski pošti, če niso bili s pošiljateljem prej dogovorjeni za izmenjavo datotek. Prav tako svetujejo izdelavo varnostnih kopij podatkov na računalniku. 

Komentarjev 2
  • erikkk 11:43 25.april 2017.

    Elektronske pošte sploh ne uporabljam več ...

  • Miller 10:19 25.april 2017.

    to so meni ravno včeraj poslali iz "Mercatorja", da se osvojil vrtno garnituro. Hvala bogu jim slovenščina ni najmočnejša vrlina in mi je bilo takoj sumljivo :) Banda pokvarjena