Slovenija
473 ogledov

Pozor, če je cena vgradnje nižja od 170 evrov

Vgradnja klimatske naprave Profimedias
Za vgradnjo klimatske naprave vedno izberite izvajalca, ki ima spričevalo za rokovanje z F-plini. V nasportnem primeru vam pri okvari ali slabem delovanju klime garancija ne bo veljala.

Ne le nakup klime, tudi izbira izvajalca, ki vgrajuje klimo, je izjemno pomembna. “Napravo naj vgradi pooblaščena oseba, ki ima obrtno dovoljenje, spričevalo za rokovanje z F-plini in dela za podjetje, ki je vpisano na seznam pooblaščenih podjetij za vzdrževanje in namestitev nepremične opreme za hlajenje in klimatizacijo ter toplotnih črpalk. V nasprotnem primeru klimi denimo garancija ne bo veljala več,” pravijo v podjetju Airabela, ki je pooblaščeni uvoznik in distributer klimatskih naprav in toplotnih črpalk DAIKIN. Dodajajo, da se mora izvajalec na njihov garancijski list podpisati in če podpisa ni, ali pa izvajalec nima ustreznih dovoljenj, garancije ne morejo priznati.

Opozorili so, da se izvajalci vse pogosteje soočajo z nelojalno konkurenco: “S popoldanci, ki delajo na črno za občutno nižjo ceno." Opozarjajo, da gre za nestrokovne izvajalce in da najnižja cena vedno prinese težave. Po njihovih izkušnjah tako prihaja do slabšega delovanje klime, višjih obratovalnih stroškov, večje možnosti okvare klimatske naprave, takšni izvajalci nudijo manjšo podporo, izbirajo manj kvalitetne materiale, so neodzivni in v primeru okvare ne prevzamejo odgovornosti. Velikokrat vzamejo denar in izginejo: “Na dolgi rok stranka plača več, kot pa če bi že na začetku izbrala strokovnega izvajalca, ki je upravičeno nekoliko dražji.” 

Nizka cena pomeni nekvalitetno delo

V podjetju Airabela sicer nimajo svojih izvajalcev, saj se ukvarjajo izključno z uvozom in distribucijo klimatskih naprav ter toplotnih črpalk. Strankam pa priporočajo le najbolj preizkušene in najboljše izvajalce. “Prav oni namreč na nek način predstavljajo podjetje Airabela in blagovno znamko Daikin,” pojasnjujejo.

Vgradnja klimatske naprave | Avtor: Profimedias Profimedias

Cena vgradnje klimatske naprave je po njihovih besedah odvisna od zahtevnosti vgradnje, od količine notranjih in zunanjih enot, od razdalje med samimi enotami in od količine ter kvalitete porabljenega materiala. “Če se pogovarjamo o enostavni namestitvi ene zunanje in ene notranje enote, kjer je potrebno opraviti en preboj skozi steno in do pet metrske povezave med obema enotama, je v povprečju cena med 220 in 250 evri,” pravijo. Dodajajo, naj bodo stranke pozorne, ko jim bodo izvajalci za takšno montažo zaračunali 170 evrov ali manj. “Za takšen denar je skoraj nemogoče opraviti kvalitetno delo z uporabo kvalitetnih materialov, na koncu pa še izstaviti račun,” pojasnjujejo.

Ko izbirate izvajalca, bodite pozorni na celotno podobo, saj se pogosto profesionalnost kaže tudi z lično delovno obleko, urejenim kombijem, kvalitetno opremo in strokovnim pristopom. "Preverite reference, priporočila in naj gre za stabilno podjetje, ki je na trgu že več let. V tem primeru ste lahko prepričani, da vas ne bodo pripeljali okoli in se ob prvih znakih težav ne bodo več oglašali na telefon," pravijo v podjetju Airabela. Pomemben pokazatelj je tudi kakšnega dobavitelja imajo in s kakšnim podjetjem sodelujejo.