Slovenija
96 ogledov

Pralne uporabljajo le v dveh vrtcih

Vrtec Profimedias
V začetku šolskega leta so pralne plenice začeli uporabljati v Vrtcu Vrhnika, medtem ko jih v Vrtcu Ptuj nikoli niso prenehali uporabljati.

Pralne plenice, ki pri skrbi za najmlajše lahko nadomestijo plenice za enkratno uporabo, so v slovenskih vrtcih redkost. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije jih uporabljajo samo v dveh vrtcih. V začetku šolskega leta so jih začeli uporabljati v Vrtcu Vrhnika, medtem ko jih v Vrtcu Ptuj nikoli niso prenehali uporabljati.

Spodbuda Ekologov brez meja

V Vrtcu Vrhnika so pobudo Društva Ekologi brez meja o uporabi pralnih plenic najprej preverili pri starših najmlajših otrok, ki so uporabo pralnih plenic podprli v 70 odstotkih. Tako so najprej lani poleti poskusno uvedli pralne plenice, od septembra pa 220 otrok v Vrtcu Vrhnika nosi pralne plenice. V vrtcu ob tem ugotavljajo veliko prednosti, tako pri zdravju najmlajših, kot tudi pri obremenjevanju okolja in z vidika prihrankov.

Strošek nakupa okoli 900 pralnih plenic je bil enak letnemu strošku nakupa plenic za enkratno uporabo, a bodo iste plenice uporabljali vsaj dve leti, so sporočili iz Društva Ekologi brez meja. Prihranki se poznajo tudi pri znižanih stroških za odvoz mešanih komunalnih odpadkov, saj na Vrhniki predvidevajo, da se bo ta strošek znižal za 5000 evrov na letni ravni. V štirih mesecih bi sicer na odlagališče odpeljali okoli 15.500 plenic za enkratno uporabo.

Zaposlili delavko v pralnici

Previjanje otrok je sprva vzelo enkrat več časa kot prej, a so s prakso ta čas uspeli precej skrajšati. Ob tem so v vrtcu zaposlili dodatno delavko v pralnici, spremljanje porabe elektrike pa je pokazalo, da je poraba za dva odstotka višja kot prej, je povedala organizatorka prehrane in zdravstveno-higienskega režima v Vrtcu Vrhnika Elizabeta Žust.

Posebnost med slovenskimi vrtci glede uporabe pralnih plenic pa je zagotovo Vrtec Ptuj. Kot je povedala ravnateljica vrtca Božena Bratuž, ki je tudi predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije, v Vrtcu Ptuj nikoli niso prenehali z uporabo pralnih bombažnih plenic.

"Boljše kot za enkratno uporabo"

V vrtcu menijo, da so te za najmlajše boljše kot plenice za enkratno uporabo, ki so se pred okoli dvema desetletjema začele tudi v Sloveniji vse pogosteje uporabljati. Ob tem Bratuževa priznava, da imajo zato zaposleni več dela oz. morajo zaradi tega imeti zaposlene delavke v pralnici.

Vrtca v Vrhniki in na Ptuju sta po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije edina dva vrtca, ki za najmlajše uporabljata pralne plenice.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.