Slovenija
27 ogledov

V zamejstvo žvižgat Novakovi

Ljudmila Novak Žurnal24 main
Proslavo v zamejski Bazovici ob 82. obletnici dogodka, ko so pod streli fašistov padli štirje slovenski domoljubi, je zasenčilo vpitje skupine iz Slovenije, namenjeno ministrici Ljudmili Novak in slovenski vladi.

Po besedah ene od govornic na proslavi, ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak, je bil takratni upor proti fašizmu Primorcev povsem razumljiv in upravičen, saj je Slovencem odvzel pravico do uporabe slovenskega jezika, kulture in celo do imen. Predsednik odbora za proslavo Milan Pahor pa poudaril, da bi moral spomenik bazoviškim junakom postati spomenik državnega pomena ter da je treba doseči revizijo t.i. prvega tržaškega procesa.

Tržaški zgodovinar Franco Cecotti je poudaril, da demokracija, svoboda političnega in narodnega izražanja v Italiji in Evropi ter sama ustava samostojne Slovenije veliko dolgujejo vsem, ki so po zgledu mladih primorskih protifašistov zastavili celo lastno življenje, da bi zgradili svet brez diktatur. Slovenski kulturni delavec Igor Komel pa je izpostavil, da Bazovica temelji na vrednotah svobodoljubnega človeka, zgodovinski proces novejšega oblikovanja Slovenije pa sloni na narodnoosvobodilnem boju in osamosvojitvenih procesih. Opozoril je, da tako v Sloveniji kot v Italiji obstajajo sile, ki želijo izbrisati sledi slovenske NOB in italijanskega odporništva, ki oba naroda neposredno povezujeta z vseevropskim odporniškim gibanjem.

Klici proti ministrici

Proslavo je zasenčilo skandiranje skupine, ki je namreč Novakovi v določenih trenutkih žvižgali in ji vzklikali, češ da je "proti rdečim zvezdam," je za Žurnal24 pojasnila priča dogodka Irena Vadnjal. Skupina, ki je po besedah Vadnjalove prihajala iz Slovenije, je vzklikala tudi proti slovenski vladi, to pa da je povzročilo precej negodovanja med ostalimi udeleženci."Ena od zamejskih županj se je skušala Novakovi v govoru opravičiti za dogodek, pri čemer je poudarila, da ne gre za zamejce."

Urad za zamejce je v pisnem odzivu poudaril, da je bilo žaljenje ministrice nesprejemljivo izrabljanje spominske slovesnosti za nestrpno izražanje dnevnopolitičnih stališč, ki ustvarja neprimerno podobo Slovenije v tujini.

Komentarjev 14
  • puntar10 18:46 10.september 2012.

    Rdečkarji so pobili preveč tigrovcev, da bi imeli pravico kjerkoli žvižgati. S tem, da prapora tigrovcem ni bilo na pravoslavi, se pa tudi ne strinjam.

  • drugivlak 13:43 10.september 2012.

    Primorce so v boju proti fašizmu župniki podpirali, komunistov pa takrat ni bilo.Ti najbolj glasni praporščaki povojnih borcev, ki povsod tovorijo zvezdo pa so celo sinovi fašistov, ki so v Jugi postali trdi komunajzarji in se v resnici niso ...prikaži večo nikoli borili za slovenski narod. Proti Sloveniji so bili tudi l.91in so še danes. Jih poznamo.To so borci za lastno rit in s Primorci in Slovenstvom nimajo nič.

  • vladek 06:59 10.september 2012.

    Dokler bodo komunisti delali zdraho v Sloveniji,ja pozabu sem še PS,ti so pa največji zdraharji,bo šlo še na slabš.Slovenija Slovencem.