Magazin > Lepota & telo
367 ogledov

Pravilno česanje je ključ do uspeha

lasje Shutterstock
Teja Perjet, udeleženka šova Gostilna išče šefa, si je pred kratkim omislila nove podaljške, potem ko so se ji stari uničili. Na kaj vse je treba paziti, če se odločite za podaljške, smo vprašali profesionalko.

Teja Perjet se je pred nekaj meseci odločila, da svojo frizuro popestri s podaljški, ki pa niso "preživeli" njenega dopusta na morju. "Ko sem si prvič dala podaljške, so bili očitno zelo slabe kvalitete. Zdaj, ko sem šla k Tini, pa so super. Imam jih že en mesec in so krasni," nam je zaupala Teja in dodala, da normalno počne vse stvari, lasje pa so še vedno videti fantastično. "Prejšnje sem imela približno štiri mesece, a so bili že od začetka drugačni." 

Po povratku z morja se je odločila, da si bo privoščila kvalitetne podaljške. Celotna preobrazba je trajala približno pet ur, ker so morali odstraniti prejšnje podaljške in nato dati nove. Okolica je spremembo sprejela, "pa tudi če je ne bi. Briga me, kaj si mislijo drugi. Važno, da je meni v redu."

Teja Perjet | Avtor: Facebook/Teja Perjet Facebook/Teja Perjet

Teja bi vsem, ki si želijo podaljške, svetovala, naj gredo k profesionalcem in v to nekaj investirajo. "Če preračunajo, bodo ugotovile, da je to vseeno bolje, kot če si vsak mesec pri frizerju." 

Podaljški tudi na pet centimetrov dolge lase

Lase s podaljški je treba pravilno negovati, zato smo za nasvet poklicali Tino iz salona Secret v Ljubljani. Povedala nam je, da se osemdeset odstotkov žensk za podaljške odloči, ker bi rade daljše lase. 

"Načeloma je tako, da lahko namestim podaljške na lase, ki so dolgi od pet centimetrov naprej. Vendar je pri tem potrebno večje število podaljškov. Idealno pa je, da so lasje dolgi vsaj do ramen, da se vse lepo zlije med sabo in pade tako, da je prehod v bistvu neviden," je pojasnila Tina. Pri krajših laseh je potrebno večje število podaljškov, da se zapolni praznina in pridobi volumen. 

Koliko časa ima lahko posameznica podaljške, je odvisno od tega, kakšni so njeni naravni lasje. "Če je las močan, ima lahko punca podaljške tudi osem ali devet mesecev. Priporočamo sicer od pet do šest mesecev. Če ima punca redke in tanke lase, jo hočem vsak mesec videti, da preverim, kakšno je stanje." 

Najpomembnejša je nega

Ključnega pomena je primerna nega las. Tina poudarja, da je treba lase pred umivanjem dobro razčesati, jih dvakrat šamponirati in zelo dobro sprati. Lasišče in lase je treba dobro zdrgniti. Pri umivanju las pa se ne sme uporabljati krožnih gibov, da se lasje ne zvozlajo. "Ne priporočam šamponov, ki imajo v sebi dodatek balzama, olj, citronk, ker je čepek tako kot las keratinski. Če si ženska ne spere dovolj las, ali na njih pušča preveč balzama ali maske, se lahko ti čepki zmehčajo in spolzijo dol."

Tina svojim strankam priporoča uporabo čisto navadne koprive, saj je šampon čistilen in ne bo pustil na lasišču sledi olj in balzamov. "Priporočam tudi kakšen sprej za lažje razčesavanje. Po sušenju las je priporočljivo uporabiti kakšno olje," je dodala. "Manj kot se komplicira, boljše je." 

Površinsko česanje odpade

"Pomembno je tudi, da se uporablja pravo krtačo, lahko tudi tangle teezer ali pa krtačo z ravnimi ščetinami, ki je namenjena prav za lase s podaljški." Temeljito razčesavanje je pri laseh s podaljški najbolj pomembno. Krtačo je treba potegniti čez lasišče, čez čepke. "Dnevno izpade toliko in toliko las. Če se jih češe samo površinsko in se jih samo gladi, se lasje, ki izpadejo, zataknejo zraven čepka in se lasje začnejo vozlati," je opozorila. Posledice neustreznega česanja in izpiranja se lahko pokažejo že po enem mesecu. "Če je lasišče mastno zaradi slabega izpiranja, se s tem čepek nahrani in potem zdrsne dol." 

Koliko boste odštele

Ženske se ponavadi odločajo za med 75 in 125 podaljški, 90 odstotkov pa se jih odloči za do 100 pramenov. "Do 100 pramenov stane 255 evrov, v kar so všteti podaljški, delo, vse korekture, morebitna vmesna striženja in tudi odstranjevanje," je povedala Tina. Korekture so vštete v ceno zato, da stranke pridejo in da preverijo, kakšno je stanje ter opozorijo, če je treba kaj popraviti. "Odstranjevanje podaljškov traja do 40 minut in je všteto v ceno. Če pa ima punca kakšne drede, ki so posledica nerazčesavanja ali površinskega česanja, se to dodatno obračuna od 10 pa tudi do 100 evrov." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.