Slovenija
40 ogledov

Pravoslavni kristjani praznujejo

Pravoslavni božič Dusko Marusic/PIXSELL
Pravoslavni verniki danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. Na božično jutro so se po cerkvah odvila jutranja bogoslužja, ki so jih ponekod pripravili že opolnoči.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve pri nas Tomo Ćirković poudarja, da je čisto srce vedno pripravljeno nahraniti lačnega, napojiti žejnega ter pomagati sirotam in onemoglim.

Paroh v voščilu posebej pozdravlja tudi bolne, po nedolžnem obsojene, zapornike, vdove, sirote, onemogle, ostarele in zapuščene. Vsem vernim in vsem ljudem dobre volje, ki v sebi in okoli sebe gradijo mir, pa privošči, da bi bilo novo leto "izpolnjeno z milostjo, dobroto ter Gospodovim blagoslovom".

Na božič so se pravoslavni verniki pripravljali šest tednov, ko je zanje veljal tudi post. V nedeljo so obeležili badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Verniki so v svoje domove ponesli slamo in tako simbolično ustvarili skromen prostor, v kakršnem se je pred dvema tisočletjema rodil Jezus.

Pri večernem bogoslužju so zažgali in posvetili hrastova polena, imenovana badnjak, ter jih razdelili vernikom, ki so jih kot znamenje novorojenega Jezusa odnesli domov. Slovesna bogoslužja so ponekod pripravili že opolnoči, drugod pa so se v skladu s tradicijo odvila v zgodnjih jutranjih urah.

Trinajst dni za večino kristjanov

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič zaznamovale že pred dnevi.

Komentarjev 5
  • Danko Gostimirović 11:14 24.marec 2013.

    pravi si scott,a ko te je oslobodio od turaka i nemaca

  • Scott 11:28 23.februar 2013.

    Slovenija ima pač nadvse rada agresorsko srbijo, ki nas je med osamosvojitveno vojno morila, ubijala.Naj to razume kdor lahko?

  • ocean 15:44 12.januar 2013.

    Ta prispevek je že cel teden na udarnem mestu. Ali se pravoslavni božiž praznuje cel teden, ali pa uredniki nimajo kaj drugega dati kot udarni članek ali pa so na kakem tečaju kako in kaj poročati, da se ljudstvo ne bi upiralo:).