Slovenija
149 ogledov

Pražen krompir s čokolado, marmelado, celo rozinami!

pražen krompir napovednik.si
Izdati knjigo receptov “Pražen krompir na 365 načinov”. To je cilj Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki danes v Mokronogu na Dolenjskem pripravlja vsakoletni svetovni kongres te jedi. Vsi obiskovalci bodo ves dan pražen krompir številnih pražilcev lahko okušali povsem brezplačno.

Ne vemo natančno, če je pražen krompir, tenstan ali pa restan, če želite, v osnovi slovenska jed. Ampak komu mar, glavno, da nam gre v slast,” se zasmeji predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Alojz Gregorčič. Pove, da je pri njih pražen krompir zagotovo na mizi vsako nedeljo in hkrati poudari, da vsakič na nekoliko drugačen način. V prihodnje bi radi izdali knjigo receptov, v kateri bi navedli 365 načinov praženega krompirja.

Osebno sicer prisegam na klasiko, vendar pražen krompir lahko naredimo na številne načine. Naši člani mu dodajajo različne začimbe in številne dodatke, tudi gobe, celo suhe slive in rozine, marmelado, čokolado, kitovo in meso medveda.” V društvu poudarjajo, da je pražen krompir samostojna jed, vse ostalo, kar je tradicionalno prihajalo na slovenske mize ob nedeljah, torej govedina, pečenka, morda piščanec ali ribe, pa zgolj priloge.

Njihovo osnovno vodilo je cilj, da ta tradicionalna jed, pa četudi v številnih preoblekah, ne izgine iz slovenske tradicije. “Ko smo se zbrali, to je bilo leta 2001, ko smo pripravili prvi svetovni  festival praženega krompirja, je ta počasi, a vztrajno izginjal iz jedilnikov slovenskih gostiln, najbrž tudi kuhinj. Upam si trditi, da je danes že drugače,” je zadovoljen Gregorčič. Iz takrat majhnega kroga ljubiteljev te jedi so zrasli v številčno gibanje, ki je povezalo že najmanj šest tisoč ljudi.

Nujna je svinjska mast, a pripravijo ga tudi za vegetariance

Na festivalih praženega krompirja so s to jedjo postregli že gostom iz Colorada, Peruja, pa Švedom, Nemcem, Avstrijcem, Madžarom, Hrvatom, Italijanom. “Lani so se nam pridružili celo gostje iz Kitajske. Njihova tradicionalna kuhinja je, kot vemo, povsem nekaj drugega, vendar pražen krompir je šel čisto vsem posebaj dobro v slast,” je zadovoljen Gregorčič.

Poudarja, da festival ni tekmovalne narave, saj bi bilo tovrstno tekmovanje skoraj nemogoče pripraviti. “Odvisno je že od vrste krompirja, porekla, vrste masti, dodatkov. Mi pripravimo festival, povabimo številne pražilce in ti nam postrežejo z različnimi vrstami praženega krompirja.

Po osnovnem receptu, ki je šel še pred izdajo različnih kuharskih knjig iz roda v rod, za pripravo praženega krompirja na svinjski masti najprej prepražimo čebulo, da ta postekleni. Nato dodamo skuhan in olupljen na kolobarje narezan krompir in vse skupaj pražimo. “Na koncu dodamo, če jih le imamo, še ocvirke,” pravi Gregorčič in pri tem prstavi, da pražen krompir seveda pripravijo tudi za vegetariance, ki jim ga spražijo na olju iz oljne repice, namesto ocvirkov pa dodajo skuhan rdeči fižol, lahko tudi suh paradižnik, suhe slive ali rozine.

Na vprašanje, ali bi lahko nadomestili tudi čebulo, ki je težko prebavljiva, odgovori nikalno. “Ne, praženega krompirja brez čebule si pa ne predstavljam. Saj če je čebula popražena, je lažje prebavljiva,” se hitro znajde v zagovor svoji priljubljeni jedi.

pražen krompir | Avtor: jazkuham.si jazkuham.si

"Triki" za izboljšanje

Ima, kot predsednik društva, ki si prizadeva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, kak poseben svoj “trik”, da je jed še boljša? “Vam bom povedal, kaj je ta trik. Vse, kar se dela, se mora delati z ljubeznijo, dobro voljo in humorjem. Če boste tako kuhali, ne boste zgrešili!

Doda, da so res slovenske gospodinje včasih imele svoje prijeme, da so jed še izboljšale. “Ker so varčevale z mastjo, so recimo proti koncu praženja dodale zajemalko goveje juhe, ki se je kuhala poleg, še boljši pa je bil tisti pražen krompir, ki so mu dodale nekaj omake iz tistega pekača, kjer se je pekla pečenka.

Nadaljuje, da velja biti izbirčen že pri sorti krompirja, saj so nekatere vrste krompirja veliko bolj primerne za praženje, kot druge. “Vsako drugo leto pripravimo ocenjevanje krompirja, ki je bolj primeren za takšno pripravo. V lanskem letu je zmagala sorta rdečega krompirja red fantasy, na drugo mesto se je uvstila sorta Concordia. Na splošno pa ne boste zrešili, če boste za praženje posegli po tako imenovanih solatnih krompirjih.

Na morebitne proteste zagovornikov zdrave prehrane odgovarja, da se svinjski masti zagotovo v zadnjem času dela krivica. “Mislite, da so tista sintetična olja, ki jih kupite po en evro pa kaj bolj zdrava? Svinjska mast je vsaj naravna, tista olja pa sama kemija" poudari in bralce Zurnala24.si vse lepo povabi v Mokronog na svetovni festival praženega krompirja in to s sloganom njihovega društva: "Za domovino, s praženim naprej!"

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 06:48 05.september 2015.

    Dober je !! In kot tak ima eno slabost: prekmalu ga zmanjka.. :-(

  • Avatar Zala
    Zala 21:51 04.september 2015.

    Glede svinjske masti se popolnoma strinjam, da ne more biti tako škodljiva, kot so lahko škodljivi zvarki rastljinskega olja, ki ga ponujajo kot oljčno. ..... ......... ....... Še nedolgo nazaj so trdili, da je maslo škodljivo in je boljša margarina. ...prikaži več Od kdaj je bila "plastika" boljša od naravnega proizvoda?