Zdravje > Aktualno
48 ogledov

Preboj glede zdravljenja raka?

Izvorne celice mnogi vidijo kot sveti gral novih zdravstvenih terapij. (Foto: iS Žurnal24 main
Znanstveniki so morda naredili velik preboj glede zdravljenja raka in to povsem slučajno med raziskovanjem proteina v parazitu, ki povzroča malarijo.

Danski raziskovalci so preučevali protein v parazitu, ki povzroča malarijo v raziskavi, s katero so želeli najti način, kako noseče ženske učinkovito zaščititi pred malarijo. Ta bolezen v nosečnosti močno prizadene posteljico, ki plod povezuje z zidom maternice.

Znanstveniki so tekom raziskave protein kombinirali s cepivom proti malariji in odkrili, da lahko prodre v celice. Dodali so strup in ga izkoristili za penetracijo in notranje uničevanje bolnih celic. Poskusi so pokazali, da se protein vedno veže na isti ogljikov hidrat in da lahko vzpodbudi rast posteljice, hkrati pa tudi, da ga lahko zdravstvo izkoristi tudi v boju proti tumorjem.

"Že desetletja so znanstveniki preučevali podobnost med načinom rasti posteljice in tomorja," je pri tem povedal Ali Salanti iz univerze v Kopenhagnu. "Posteljica v nekaj mesecih iz praktično nekaj celic zraste v organ težak okrog enega kilograma. Plod oskrbuje s kisikom in hranljivimi snovmi v tujem okolju. Na nek način tumor fnkcionira podobno, agresivno raste v relativno tujem okolju."

Strokovnjaki so novo odkritje že testirali na miših, izsledki so vzpodbudni, piše v medicinski reviji Cancer Cell, ki jo povzema angleški Independent. Upajo, da bodo poskuse na ljudeh lahko začeli v štirih letih.

Največje vprašanje je, ali bo stvar isto funkcionirala tudi v človeškem organizmu in ali bi lahko vanj vnašali potrebne doze takšnega zdravila brez stranskih učinkov,” je pri tem povedal omenjeni danski strokovnjak. Dodal je še, da je ekipa znanstvenikov, ki izvaja omenjene poskuse na miših, optimistična.

Komentarjev 4
  • mph 08:11 16.oktober 2015.

    Je kdo govoril o PRISILNEM zdravljenju?? Jaz govorim o PRAVICI npr. umirajočega, da PROSTOLJNO volontira, sedaj pa zakon to ne dovoljuje. Sem na žalost videl iz prve roke in ne enkrat tokom desetletij na prijateljih ali sorodnikih, kaj naredi jetrni ...prikaži veči oz. želodčni rak, da so vse alternative sprejemljive, če ni druge.

  • Phonak 11:55 15.oktober 2015.

    in če tak pacient slučajno preživi ker se ga ozdravi ampak bo stranski efekt toliko hujši v smislu hrom oz še kaj hujšega da bo samo rastlina...? in kdo bo potlej kriv za njegovo mučenje hh ?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:45 15.oktober 2015.

    Ja točn tko...če si pred smrtjo potem bi tud to z veseljem probal pa bil poskusni zajec. Imaš vsaj neki možnosti za preživetje.